Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fördes bort – kräver kidnapparen på storbelopp

Artikel 27 av 28
Kidnappardramat i Västmanland 2016
Visa alla artiklar

44-åringen från Avesta, som dömts för kidnappningsdramat i Sala, vill inte avtjäna fyra års fängelse. Samtidigt anser åklagaren att mannens fängelsestraff skall skärpas ytterligare då han fört bort och misshandlat en ung kvinna grovt. På måndag inleds förhandlingarna i Svea hovrätt.

Annons

Den 24 mars i år föll domen gällande det uppmärksammade kidnappningsdrama som utspelade sig i Sala strax före jul. En kvinna i 25-årsåldern från Dalarna hade anlänt till sin arbetsplats i Sala när hon tidigt på morgonen den 20 december stötte på 44-åringen ute på parkeringen och blev nedslagen med ett däckjärn. Mannen som var bekant med kvinnan kastade sedan in henne i en bil och körde i väg.

LÄS OCKSÅ: Kvinna misshandlades med tillhygge och tvingades in i bil

44-åringen har genom sin förre försvarsadvokat Per Odeling överklagat det fyraåriga fängelsestraff som tingsrätten utdömt.

Kvinnan lyckades dock fly kidnapparen genom att slänga sig ut ur bilen i farten. Chockad och skadad tog hon sig till ett hus där hon fick hjälp att slå larm. Kidnapparen stannade och letade efter kvinnan. När han inte hittade henne fortsatte han till Skinnskatteberg där han tvingade en kvinna att lämna ifrån sig både bilnycklar och bil efter att beväpnad med ett avsågat hagelgevär ha knackat på vid ett hus. Mannen kunde gripas av polis sedan han voltat av E18 under en polisjakt i Köpingstrakten.

LÄS OCKSÅ: Åklagaren kräver sju års fängelse

I tingsrätten stod 44-åringen åtalad för människorov men han dömdes för olaga frihetsberövande. Tingsrättens dom på fyra års fängelse innefattade även att Avestabon ansågs skyldig till grov misshandel, grovt olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik, vapenbrott och grovt vapenbrott.

Målet som fått mycket uppmärksamhet är dock långt ifrån avslutat. Efter domen har både åklagaren, den kidnappade kvinnan, kvinnan som tvingades lämna i från sig sin bil och 44-åringen själv överklagat tingsrättens dom.

44-åringen, som inte var psykiskt sjuk när brottet begicks, kräver att hovrätten mildrar domen till ett kortare fängelsestraff. Åklagaren å andra sidan menar att 44-åringens fängelsestraff skall skärpas ytterligare och att mannen visst gjort sig skyldig till människorov och inte olaga frihetsberövande. I överklagandet skriver kammaråklagare Frieda Gummesson.

"Som tingsrätten har kommit fram till var den grova misshandeln planerad. NN väntade ut målsäganden och beväpnade sig med ett tillhygge som han använde vid misshandeln. NN har i direkt anslutning till misshandeln tvingat in målsäganden i skåpbilen och lämnat platsen och orten. Frihetsberövandet har avbrutits enbart på grund av att målsäganden lyckats ta sig ur skåpbilen. Av analyser av lagringsmedia framgår att NN har ett intresse för sex med våldsinslag och unga kvinnor. Det är utrett att målsäganden kämpade emot och skrek då NN attackerade henne. NN har själv förklarat att han ville få tyst på henne och inte ville bli tagen av polis".

Vidare konstaterar kammaråklagaren att 44-åringen bör dömas för försök till rån. Den åtalspunkten ogillade rätten vid tingsförhandlingen.

Kvinnan som under vapenhot fick lämna i från sig bilen och bilnycklarna begär dessutom att hovrätten skall döma 44-åringen att betala skadestånd till henne.

LÄS OCKSÅ: 44-åringen häktas för människorov

Kvinnan som utsattes för kidnappningen överklagar också genom sitt målsägarebiträde och menar att 125 000 kronor är en skälig ersättning för den kränkning som 44-åringen utsatt henne för. Kvinnan trodde att hon skulle dö vid kidnappningen och målsägarbiträdet påpekar att mannens hela agerande i dramat tyder på att han haft avsikt att döda eller i vart fall allvarligt skada kvinnan. Skadeståndet gällande kränkning skall därför bedömas på samma nivå som vid försök till mord.

Den brottsdrabbade kvinnans målsägarbiträde, Marie Fredborg, skriver följande till hovrätten:

"De vapen och redskap som omhändertagits, samt den tekniska bevisningen i form avsökhistorik fokuserat på våld och sexualbrott som framkommit i samband med NN:s gripande styrker att han hyst planer att bringa målsägande om livet, eller i vart fall allvarligt skada henne. NN har erkänt i förhör i tingsätten att han i samband den grova misshandeln tänkte bringa henne om livet".

Rättegången, som hovrätten beräknar ta två dagar, inleds den 22 maj och avslutas den 29 maj. Inför den kommande hovrättsförhandlingen har 44-åringen från Avesta bytt ut sin försvarare.

Annons