Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många larm om smällare till polisen: "Det är ett samhällsproblem"

Ett antal samtal kom in till polisen från boende som stördes av smällare på tisdagskvällen och en ung man haffades, med ryggsäcken full med fyrverkeripjäser.
Att nyårsfirandet börjar tidigt – och med olagliga smällare – tar stora resurser från polisen, som även oroas av risken för bränder och olyckor när personerna som smäller smällare blir alltmer vårdslösa.

Annons

Under tisdagskvällen och natten mot onsdag fick polisen in ett antal samtal från medborgare i Västerås och västra Mälardalen och som störts av smällare.

– Det har varit ett 20-tal samtal sedan jag började vid 22-tiden, säger Mats Länn, befäl vid polisens ledningscentral, klockan 01.

Läs mer: Ica Maxi fortsätter nobba fyrverkerier

– Vi har åkt och jagat ungdomar som smäller smällare på olika håll.

Två containerbränder under natten, varav en i Arboga vid 01-tiden och en annan i Hallstahammar cirka en timme senare, tros ha orsakats av smällare. Räddningstjänsten kunde snabbt släcka bränderna och vid den ena lyckades polisen få fast en misstänkt gärningsman i nära anslutning till platsen.

– Vi hittade en kille som omhändertogs för fylleri. Han hade ryggsäcken full med raketer. Det är vittnen som har sett honom springa från platsen och polisen lyckades komma ifatt, säger Mats Länn.

Mannen är i 20-årsåldern och kommer troligen bli misstänkt för skadegörelse.

Men de skyldiga är generellt svåra att avslöja i efterhand. Polisen behöver i princip se personen som tänder på, menar Mats Länn.

Läs också: Drogpåverkad 16-åring sköt fyrverkerier i parkeringshus

– Det här är ett återkommande problem varje år. Det kommer vara så här nu fram till nyår och säkert några dagar efter också, där massor av folk blir störda. Förhoppningsvis händer det inga olyckor, men tyvärr verkar personerna bli alltmer vårdslösa. Det är ett samhällsproblem.

– Risken är att det är någon som blir träffad eller att det blir en större brand. Och det tar mycket resurser från oss, säger Mats Länn.

Läs också: Boende på Skallberget: "Folk är trötta på att inte kunna sova i området"

Smällare olagliga sedan 2002 – fyrverkerier har 18-årsgräns

Sedan den 1 januari 2002 är försäljning och användning av smällare förbjudet. Den som smäller smällare bryter mot ordningslagen och kan få betala böter. Om person eller egendom skadas är brottet allvarligare.

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkeripjäser är 18 år.

Att köpa fyrverkeripjäser till minderåriga är brottsligt. Langning kan ge böter.

Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet.

Personer under 18 år, framför allt pojkar, toppar statistiken när det gäller fyrverkeriskador.

Olika kommuner har olika regler för när man får använda fyrverkeripjäser. I Västerås är det tillåtet mellan klockan 15 och 03 på nyårsafton, påskafton samt valborgsmässoafton.

När fyrverkerier ska avfyras kan det krävas tillstånd. Är du osäker på om det krävs tillstånd, kontakta polisen.

Källor: Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Polismyndigheten, Västerås stad

Annons