Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldigt misstänkt för branden på Elsas får skadestånd av staten

Den kvinna som misstänktes för att ha medverkat i att anlägga branden på Elsa Andersons konditori får 12 000 kronor i skadestånd.

Annons

I augusti 2015 brann Elsa Andersons konditori i Norberg ned till grunden.

Kvinnan var frihetsberövad mellan den 5 och 14 oktober 2015, misstänkt för medhjälp till grov mordbrand på Elsa Andersons Konditori den 21 augusti.

Även en ung man som inte var från trakten misstänktes. Förundersökningen lades ned den 15 december. Kvinnan har yrkat ersättning för sitt lidande och för inkomstförlust.

Eftersom Norberg är en liten ort var det inom kort känt för alla och envar att [X] var frihetsberövad. Hon lider alltjämt av detta.

Ur ansökan till Justitiekanslern.

I dag, fredag, kom Justitiekanslerns beslut: Kvinnan ska ersättas med 12 000 kronor. Ersättningen motsvarar vad som normalt betalas ut vid frihetsberövanden av jämförbar längd – trots att kvinnans advokat i ansökan betonade att brottet som hon var misstänkt för fick stor publicitet i media.

Läs också kvinnans egen berättelse: Norbergskvinnan som fick skulden för Elsasbranden

Elsa Andersons Konditori brann ner den 21 augusti. Polisen konstaterade att branden med största sannolikhet var anlagd. Ännu har ingen dömts för brottet.

Läs också: Brandutredningen tillbaka på ruta ett

Annons