Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Vi gjorde fel – mannen var aldrig misstänkt för vapenbrott"

I torsdagens FP på webben fanns en notis där det framkom att en man i Skinnskatteberg misstänktes för vapenbrott. Så var aldrig fallet. Det var polisen som gjorde fel när anmälan togs emot.

Annons

– Det var den mänskliga faktorn, det blev fel.

Så förklarar Magnus Strömberg, tf stationsbefäl hos Fagerstapolisen, hur en anmälan om en förlorad vapendel kunde bli "misstänkt vapenbrott" i en notis i Fagersta-Posten.

Magnus Strömberg, stationsbefäl Polisen i Fagersta.

Mannen från Skinnskatteberg ringde, precis som han skulle, och gjorde en anmälan till polisen om att slutstycket lossnat medan han varit i skogen med sitt vapen. Personen som tog emot anmälan missade att fylla i detaljen "förlorad vapendel" i formuläret och därmed registrerades ärendet som misstänkt vapenbrott.

När Fagersta-Postens reporter ringde det dagliga telefonsamtalet till polisen rapporterade de därför om ett misstänkt vapenbrott, och en notis skrevs till tidningen den 27 oktober.

– Mannen är inte misstänkt för något brott och ärendet är nedlagt, säger Magnus Strömberg.

Vad säger du om att det blev så här?

– Det är såklart olyckligt. Men vi har sju så kallade PKC-centraler som tar emot anmälningar i landet och det kan bli fel även där.

Hur känner Skinnskattebergs-mannen nu?

– Han är glad över att det har rett ut sig, men det innebar en hel del besvär för honom att det stod så här i tidningen, säger Magnus Strömberg.

Annons