Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport: Invånarna i Västmanland mycket tryggare i dag än för tio år sedan

Invånarna i Västmanland är i dag något mer otrygga än riksgenomsnittet i landet. Det visar en rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet. Samtidigt är siffrorna betydligt bättre än för tio år sedan.

Annons

Det handlar om den nationella trygghetsundersökningen som Brå presenterar varje år. Sedan 2006 har Brå undersökt hur invånarna upplever trygghet, hur de utsatts för brott och om deras förtroende för rättsväsendet. Rapporten bygger på intervjuer med ett stort antal slumpmässigt utvalda personer i åldern 16–79 år,

Årets undersökning visar att befolkningen i Västmanland har en något större andel otrygga personer jämfört med riket.

I Västmanlands län är det 20 procent av befolkningen som uppger att de är mycket eller ganska otrygga eller avstår att gå ut en sen kväll på grund av otrygghet. 2015 och 2014 var siffran 18 procent.

I Sverige som helthet är genomsnittssiffran för otrygghet 19 procent av befolkningen.

Siffrorna för Västmanland är emellertid mycket lägre än vad som redovisades 2006 – då uppgav hela31 procent av västmanlänningarna att de kände sig otrygga, en siffra som då var långt mycket högre än riksgenomsnittet på 21 procent (tvåan på listan, Skåne, redovisade då 26 procents otrygghet).

Mest trygga i landet är för närvarande är gotlänningarna, där bara 10 procent säger sig vara otrygga, och västerbottningarna som redovisar siffran 11 procent otrygga medborgare.

Sämst siffror för 2016 återfinns i Södermanland och Skåne, med 23 procent otrygga medborgare, och Örebro län med 22 procent.

Läs också: Allt fler svenskar känner sig otrygga: "Stor skillnad mellan kvinnor och män"

Annons