Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldgods för mångmiljonbelopp flödar ut via svenska hamnar: "Tjuvarna ger sig inte"

Artikel 7 av 11
Stöldligorna
Visa alla artiklar

Utländska stöldligor som opererar i Västmanland smiter ofta med sina byten via Stockholms huvudhamnar.
Under ett år passerar stöldgods för mångmiljonbelopp.

Annons

TV: Polisen om stöldgodset som förs ut via båtar: "Det är högt och lågt."

Ett av gränspolisens kontor ligger i Frihamnen, granne med Värtahamnen i Stockholm. Här jobbar RÖK, rörliga kontrollsektionen, som bland annat har till uppgift att bevaka den gränsöverskridande brottsligheten.

Robert Carlsson, operativ samordnare, tar med oss upp på taket till en av terminalerna. Här har besökarna utsikt över passagerarfärjorna som vissa stöldligor använder för att föra ut gods för mångmiljonbelopp varje år.

Hur mycket stöldgods uppskattar du passerar här varje år?

– Oj, det är en jättesvår fråga. Jag kan bara dra ett exempel från 2012/2013 då vi hade en insats här. Det året tog vi gods för ungefär 31 miljoner kronor i beslag som var misstänkt stöldgods, säger han.

Enligt honom är insatserna som polisen gör ofta ganska lyckade. Men resurserna är begränsade och ligorna omfattande. Så istället för att få stopp på brottsligheten handlar det snarare om att vara en nagel i ögat.

– Oftast handlar det om att störa, för det här är organiserade nätverk. Det står inte och faller med en eller två personer. De personer som vi frihetsberövar och eventuellt lagför – de funktionerna fylls på efter en stund och så fortsätter brottslighet.

– Det ger mig en tillfredsställelse att jobba mot den här typen av brottslighet som drabbar gemene man. Det är alltid trevligt att få ringa upp någon och säga att

Kan du berätta mer om hur ni kartlägger de här ligorna?

– Jag kan inte gå in så mycket på vad vi gör. Det beror på att de här ligorna är ganska välorganiserade och även kartlägger oss och hur vi arbetar. Vi märker ibland att de ser våra arbetsmetoder och ändrar sitt modus utefter det – de är väldigt professionella. De är inga tillfällighetsförbrytare utan är här med ett syfte, de gör vad de ska och sen reser de hem.

Kontroller görs både när färjorna anländer och innan de ger sig av. Relevant information skickas vidare till de olika polisregionerna.

– Det kan vara så att vissa personer är mer intressanta för vissa regioner. Ibland vet vi inte var de här personerna tar vägen, då blir det att man rent allmänt informerar.

Passagerarfärjorna rymmer inte bara glada kryssningsresenärer utan även kriminella som väljer båtvägen för att föra ut stöldgods ur landet.

Majoriteten av stöldgodset som lämnar via hamnen i just Stockholm kommer enligt Robert Carlsson från Mellansverige och de norra delarna av landet. Därifrån tar det vägen österut.

– Det går mot Baltikum och Ryssland. Var det hamnar i slutändan det vet inte vi i dag. Man har gjort beslag i samarbete med annan polis i framför allt Estland, Lettland och Litauen. Men vi vet inte om det bara är transitländer eller om det är slutdestinationen.

Hur vanligt är det att folk som har blivit lagförda och fått ett utvisningsbeslut försöker komma in i landet igen?

– Jag tror att det är ganska frekvent. Vi har en öppen gräns inom Schengen och har inga gränskontroller. Blir man däremot tagen några gånger och tillbakaskickad så ledsnar man och byter ställe att åka till. De vänder sig till andra jaktmarker. Egentligen flyttar vi bara problemet någon annanstans men det är det sättet som vi får jobba på – de ger sig inte.

Vad skulle kunna göra er vassare i kampen mot den här typen av brottslighet?

– I en önskevärld skulle vi tillföras mer resurser för att kunna kartlägga den på ett bättre sätt. Men vi har som sagt andra starka prioriteringar som till exempel arbetet mot narkotika. Man får väga allt för eller mot, säger Robert Carlsson.

Robert Carlsson gränspolisen frihamnen Värtahamnen

Passagerarfärjorna rymmer inte bara glada kryssningsresenärer utan även kriminella som väljer båtvägen för att föra ut stöldgods ur landet.

Robert Carlsson jobbar som operativ samordnare på gränspolisens rörliga sektion som har sitt kontor i Frihamnen.

Robert Carlsson jobbar som operativ samordnare på gränspolisens rörliga sektion som har sitt kontor i Frihamnen.