Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggan som kan skapa jobb

Skogsmästarskolan har påbörjat sitt bygge längs Hedströmmen. Förhoppningen är att arbetet även kan bidra till lokala jobb.

Annons
Skogsmästarskolan har utgått från att finansiera bryggbygget via LONA-bidrag, som är till för att stötta lokala naturvårdssatsningar. Skolan har dock för tillfället pausat bygget, eftersom det visat sig kosta mer än beräknat.

Skinnskatteberg. Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg fick i våras bygglov och strandskyddsdispens för att bygga en 250 meter lång brygga, som i en första etapp ska gå från skolan, förbi järnvägsbron och förbi kommunhuset.

I nuläget har bygget kommit 50 meter.

– Vi måste visa och värna om de värden som finns här: skogen, vattnet, fisket. En sådan här sak drar folk och kan bli till en mötesplats mellan våra elever, fiskare och andra ortsbor, säger Johan Törnblom, lärare på Skogsmästarskolan.

Längs bryggan ska skolan sätta upp informationstavlor om Skinnskattebergs miljöarbeten och Sveriges 16 miljökvalitetsmål, berättar han.

– Det är viktigt att informera om målen. De sätter ribban och styr utvecklingen. Få har koll på dem, och om folk inte vet om dem kan man inte heller ifrågasätta.

– Landets miljökvalitetsmål är en del i utbildningen på skolan och gick att knyta till kriterierna för LONA-projekt, där vi ansökt om 330 000 kronor fördelat på tre år, 2014, 2015 och 2016, säger Johan Törnblom.

Han hoppas att projektet ska få ringar på vattnet.

– Det kan handla om att gå till lokala virkesleverantörer, anlita lokala grävföretag eller andra tjänster som behövs, eller till exempel att unga får sommarjobb eller praktik.

Annons