Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burma öppnar upp

Nu strömmar turisterna till Burma, ett land ovant vid besök men
rikt på kultur, historia och nyfikna blickar. Här väntar vyer som
man inte kan se någon annanstans i världen.

Skymningen är på väg och jag springer uppför trapporna på den pyramidformade Shwesandaw-pagoden för att missa så lite av solnedgången som möjligt. Väl uppe på den högsta avsatsen vänder jag mig om. Vyn som möter mig får hjärtat att slå ett extra slag.

Från horisont till horisont är det flacka landskapet nedanför mig späckat av tempel. Över lapptäcket av fält och åkrar står ofattbart många buddhistiska tempelpagoder i alla storlekar. Även längst bort vid synranden sticker kupoler och spiror upp ur grönskan och glimmar i det honungsgula ljuset.

Detta storslagna panorama går bara att uppleva vid Bagan i centrala Burma. På Bagans vidsträckta flodslätt finns närmare 3 000 tempel utspridda på 42 kvadratkilometer, alla byggda under medeltiden då Bagan var huvudstad i ett mäktigt rike. I dag är de trähus staden bestod av för länge sedan borta. Kvar finns denna sagolika mängd av religiös arkitektur.

Hyr cykel

Att vara turist i Bagan kräver tålamod. Området är gigantiskt och templen varierar enormt i stil och innandömen. Vissa rymmer intressanta väggmålningar och reliefer, andra är fortfarande i bruk och fyllda av förgyllda buddhaskulpturer.

Två dagar i Bagan är därför ett rekommenderat minimum. En god idé är att hyra cyklar och på egen hand ta sig runt på de fridfulla vägarna mellan templen. Då har man också tid för en fridfull lunch på någon av restaurangerna nere vid Irrawaddyfloden där himlen vilar i flodens stilla vattenspegel och en och annan ensam kanot sakta passerar.

Länge isolerat

Tålamod kan även vara bra att ha för andra delar av Burmaresan. Burma är definitivt inte vilket land som helst - varken som nation eller som resmål. Efter att ha varit isolerat i decennier av den styrande militärjuntan är Burmas utlovade kursändring mot demokrati inte särskilt bergsäker än, även om tecknen tycks gynnsamma.

Landets infrastruktur och framför allt vägarna är kraftigt eftersatta, vilket gör att det enda någorlunda snabba sätt som finns att resa runt i landet är via inrikesflyg. Alternativet buss kan ta både dagar och nätter om man ska färdas längre sträckor i landet.

Kolonial arkitektur

De många åren av isolering har gjort Burma ovant vid besök. Att anlända till Burmas största stad Rangoon är därför en mycket egenartad upplevelse. Här möts man av påtagligt äkta nyfikenhet från människor och en skur av ovanliga intryck.

Staden visar upp ett Asien som försvunnit på många andra håll. Den nästan helt icke-moderniserade stadskärnan har Sydostasiens största mängd av bevarad kolonial arkitektur. Rangoon är en av få storstäder i dag där mobiltelefoner ännu är en sällsynthet och där de flesta män inte är klädda på västerländskt sätt, utan ofta bär traditionella longiys, ett tygstycke som liknar en långkjol.

Turister på väg

Under min första eftermiddag i Rangoon ser jag inte en enda annan västerlänning - däremot många roade blickar. Mötena och de trevliga samtalen med människor på gatan avlöser varandra.

Frånvaron av andra resenärer i Rangoon är dock lugnet före stormen. Turisterna är på väg. Åtminstone om man får tro fransmannen Richard Moreau, general manager för den specialiserade researrangören Exotissimo.

- Vi upplever en otrolig efterfrågan. Alla är nyfikna på Burma nu. Hela världen vill se landet som varit isolerat så länge och betraktats som förbjudet att resa till.

Få hotell

Många resenärer vill välja arrangörer och hotell som inte gynnar militären. Men det är inte det lättaste i ett av väldens mest korrupta länder. Researrangörerna har inte full koll på vilka hotell som betalar juntans representanter under bordet. Genom att bo och äta på mindre familjeägda etablissemang ökar chansen att pengarna hamnar rätt.

Hursomhelst, 2012 var året då Burma öppnade portarna för turismen på allvar. Man bör boka i mycket god tid om man vill bo bra på vissa platser. Landet har helt enkelt inte hunnit bygga hotell så att det räcker för de skaror av besökare som vill komma under 2013.

- Förra året landade 700 turister per dag i Burma, vilket var en rejäl höjning från föregående år, berättar Richard Moreau. I år beräknas 1 500 personer landa per dag.

Enorm potential

Templen i Bagan är bara en av många helt unika sevärdheter i Burma - landet sitter verkligen på en enorm oupptäckt potential. Hur Burma ser ut som turistdestination om fem år kan man bara gissa vilt kring. Burma har än så länge långt kvar till att bli ett resmål bland andra i Sydostasien, men är just därför värt alla extra ansträngningar.