Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggelever fann låda med dynamit i källare

Byggelever vid NVU:s byggprogram höll på med ett grävarbete till en fastighet på Gruvgränd när de upptäckte en kartong innehållande dynamit. Bombtekniker kallades till platsen.

Annons
Bombtekniker från Stockholm tog med sig den gamla dynamiten som hittades på Gruvgränd i området Pradiset.

Bombgruppen kunde snabbt ta hand om dynamiten.

– Vad bombgruppen gör är att de har med sig vad som ser ut som en rund boll på en släpkärra och där kan de stoppa ned föremålet och frakta ut det från staden, säger Mikael Hedström, presstalesman hos polisen.

Hussein Hassan från Avesta går andra året på NVU:s byggprogram. Han hittade kartonglådan tillsammans med två av sina klasskamrater.

– Vi var inne och grävde och så såg jag en liten låda. Det var en massa stenar och så. Men jag drog ut lådan och då var det en massa saker i den, bland annat en liten kartonglåda, säger Hussein Hassan.

– Först såg jag inte vad det var för något. Jag kollade och det var en massa pulver som låg i små papprullar. Vi googlade namnet på lådan och då visste vi att det var en massa dynamit, säger Hussein Hassan.

Hussein minns inte namnet på lådan men att det var Alfred Nobels bild.

– Då märkte vi att det var något farligt.

Blev ni nervösa?

– Jag var inte så jättenervös, jag tänkte att den var rätt så gammal att den inte kan sprängas så jag fortsatte att gräva och hacka tills läraren ringde polisen. Då blev det seriöst, säger Hussein Hassan.

Läraren Lars-Göran Eriksson tittade på paketet och bestämde sig för att ringa polisen.

– Jag tänkte att det där är inte något man slänger som vanliga sopor när jag läste på lådan, säger Lars-Göran Eriksson.

Polispatrullen fotograferade föremålen och skickade bilderna till bombgruppen som gjorde en bedömning utefter bilderna att det inte var någon omedelbar fara för grannar. Området spärrades därför inte av men var under bevakning.

Enligt bilderna ska kartonglådan varit minst 65 år gammal.

Strax efter lunch var bombgruppen på plats och tog en titt runt huset och området. De gjorde snabbt bedömningen att ta med sig den gamla dynamiten och frakta iväg den på ett säkert sätt.

Bombgruppen körde sedan ut med dynamiten till ett område som Fagerstapolisen angett för att förstöra dynamiten.

– Sådant här händer rätt ofta, att man hittar gammal dynamit vid gamla hus. Vad som kan bli farligt med gammal dynamit är om det har bildats kristaller på den, säger Mikael Hedström.

Det betyder att dynamiten ”svettas” nitroglycerin och kan då explodera vid stötar.

Bombgruppen från Stockholm tog med sig dynamiten för sprängning på säker plats.
Hussein Hassan från Avesta hittade lådan vid grävarbetet.
Annons