Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Företagare behöver också motion

Var tredje kvinna känner sig ofta eller alltid stressad på jobbet. Många branscher där kvinnor verkar som egenföretagare är fysiskt och psykiskt påfrestande. Axlar som värker, stress som orsakar magont, huvudvärk som begränsar ork och arbetsglädje. De sjukskrivna kvinnorna är idag nästan dubbelt så många som de sjukskrivna männen och den negativa trenden håller i sig. Samtidigt är det belagt att fysisk aktivitet främjar hälsan, hjälper människor att bättre hantera stress och kan bidra till att minska risken för sjukskrivning och sjukfrånvaro.

Kvinnor väljer mer ofta än män egen firma som företagsform. Det handlar om hundratusentals frisörer, konsulter, sjukgymnaster osv. Till skillnad från andra företagsformer får dessa företagare inte göra avdrag för friskvård. Nej, de med enskild firma måste bli sjuka först - eller få fysisk aktivitet utskrivet på recept av en läkare. För många straffar det sig att göra resan från arbetstagare till arbetsgivare. Det tycker vi är galet och otidsenligt!

Centerkvinnorna anser att även de som driver egen firma borde ha rätt att få göra avdrag för friskvård. Den skattebefriade personalvårdsförmånen motsvarar idag kostnaden för ett årskort på gym och borde inte bara betraktas som en förmån utan även som en investering – för långsiktigt hållbart företagande i hela landet.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Anna Gunstad Bäckman, distriktsordförande Centerpartiet och Centerkvinnorna Västmanland och gruppledare Centerpartiet Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel