Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla Läckberg aktuell med häxdeckare lagom till påsk

Camilla Läckberg är tillbaka – med sin längsta bok hittills. "Häxan" är den tionde deckaren i Fjällbackaserien.

Annons

– Jag är alltid rädd att det ska infinna sig något slags leda så det är skönt att visa att passionen för Fjällbackamorden finns där, annars hade det inte blivit en så komplicerad och tjock bok, säger hon.

Författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström är tillbaka. "Häxan" tar avstamp vid en tjärn utanför Fjällbacka där en liten flicka ligger mördad. Parallellt med den nutida deckargåtan, som har kusliga likheter med det 30 år gamla fallet vid tjärnen, får läsarna följa historien om Elin från ett Bohuslän 1671.

– Jag har alltid varit fascinerad av häxprocesserna utan att ha kunnat speciellt mycket om dem. Jag började läsa på och så upptäckte jag, tur för mig men otur för de drabbade, att vi var extra grymma i Bohuslän som lydde under dansk lag, säger Läckberg.

Historierna om kvinnorna i 1600-talets Bohuslän fick Läckberg att fundera på hur mekanismerna ser ut i dag. Kvinnorna som då brändes på bål var kvinnor som stack ut och bestraffades för det.

– De var lite extra kunniga, lite extra självständiga och lite extra modiga. I dag bränns vi inte på bål utan det handlar i stället om ordets makt, snacket som går och sociala medier-snacket.

Camilla Läckberg har fått hårdare hud med åren, säger hon. Kommentarer på sociala medier rinner av henne och sågande recensioner svider inte som i början av karriären.

Och snacket har gått genom åren om Sveriges deckardrottning. Vare sig det handlar om barnuppfostran, näsoperationer eller hennes förhållande med 13 år yngre Simon Sköld så verkar hon reta upp folk. När kvinnor bryter mot normen kommer det en reaktion, ibland en kraftig sådan, säger Läckberg.

– Ta min relation till Simon till exempel. Jag ser många män runt omkring mig med väldigt unga kvinnor utan att det är en grej men det här väckte ju jättereaktioner och det är då man märker att det inte är meningen att man som kvinna ska bryta mot normen.

Men reaktionerna tar Camilla Läckberg med ro. En fördel med stigande ålder, resonerar hon. Med åren har inte bara huden hårdnat, självförtroendet har också växt, säger hon.

– Kommentarer på sociala medier rinner lättare av. Sågande recensioner svider inte som i början av karriären, och att hon har fått stå symbol för fulkulturen bryr hon sig inte längre om.

Camilla Läckberg är aktuell med sin nya bok

Jag skriver underhållning. Jag har aldrig gjort anspråk på att jag har chans på Nobelpriset i litteratur eller att jag har något samhällsviktigt att säga. Jag är nöjd om jag kan underhålla några timmar, en stunds avkoppling i vardagen."Fick panik"

Den senaste tiden har författaren dock lyft samhällsfrågor på olika plattformar. Hon har rasat mot Sverigedemokraterna och efter USA-valet i höstas twittrade hon "hoppas att vi lär oss något av detta när vi går till val nästa gång".

– Engagemanget har alltid funnits där, men självförtroendet att prata om det som privatperson eller offentlig person har inte funnits utan jag har låtit böckerna sköta det. Jag inte känt mig kunnig men nu försöker jag att läsa ikapp, säger Läckberg.

Camilla Läckberg är i sin skrivprocess tecken- och sidfixerad, berättar hon.

– Jag har mått på hur många sidor per dag jag ska skriva för att uppnå veckomål och så vidare, sedan räknar jag ut tidsmässigt när jag ska vara klar.

"Häxan" skulle enligt hennes räknesätt vara färdigskriven i december förra året.

Så kom december och jag var långt ifrån färdig med berättelsen, och då fick jag lite panik. Jag fick lägga allt annat på is och fortsätta skriva.

Boken, Läckbergs längsta hittills, blev klar i mars.

– Jag älskar ju tjocka böcker. Det är också lite av ett statement att den tionde boken är tjockare och mer invecklad. Det innebär att berättarglädjen fortfarande finns där. Det tycker jag är skönt, att man inte har blivit en lat fet katt genom åren.

*

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är född 1974 i Fjällbacka i Bohuslän. Hon debuterade med "Isprinsessan" 2003 och är nu aktuell med "Häxan", den tionde boken om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström. "Häxan" ges ut den 7 april, i en förstaupplaga på 200 000.

Deckarserien som utspelar sig i Läckbergs hemstad är utgiven i 60 länder och på 43 språk. Totalt har hennes böcker sålt i 20 miljoner exemplar. Fjällbackaserien har också filmatiserats.

I dag bor Camilla Läckberg i Enskede i södra Stockholm.

*

Fjällbackaserien

"Isprinsessan" (2003)

"Predikanten" (2004)

"Stenhuggaren" (2005)

"Olycksfågeln" (2006)

"Tyskungen" (2007)

"Sjöjungfrun" (2008)

"Fyrvaktaren" (2009)

"Änglamakerskan" (2011)

"Lejontämjaren" (2014)

"Häxan" (2017)

Annons