Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancerfonden kritisk till kommunens solarium

Fagersta är en av de 63 svenska kommuner som driver egna solarier, enligt Cancerfondens undersökning. Kommunen har happy hour på förmiddagen för att få fler att sola.

Inne i Fagerstahallen finns det tre obemannade solarier där det är möjligt att, för en slant, få sola ett tag.

Cancerfonden har frågat Sveriges kommuner om de driver egna solarier. Minst 63 kommuner gör det varav Fagersta hör till de åtta kommuner som har obemannade solarier. Cancerfonden tycker att solarier är ohälsosamma och något som kommuner inte borde ägna sig åt. Den grundar sin åsikt på bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten, som anser att det finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer.

Hudklinikens chef Tomas Vikerfors håller med Cancerfondens åsikt. Men han påpekar att allt artificiellt solande inte är av ondo, då hudkliniken använder det för att behandla olika former av psoriasis.

– Jag tycker inte att det är något som man från kommunernas sida borde erbjuda, säger Tomas Vikerfors.

Fagersta kommun har ett upplåtelsekontrakt med leverantören av de tre solarierna som står inne i Fagerstahallen. Det kontraktet gäller till nästa år då det är dags att fatta beslut om det ska fortsätta.

Hans Granlund (V), ordförande utbildnings- och fritidsnämnden, menar att frågan inte är aktuell.

– Det är ingen stor folkhälsofråga. Det är frivilligt att gå dit och det finns andra solarier nere på stan, säger Hans Granlund.

Bo Axelsson är avdelningschef på Fagersta fritid och ansvarar för Fagerstahallen. Fagersta kommun skaffade egna solarier runt mitten av 1980-talet. På den tiden var medvetenheten om riskerna med att bränna sig mindre. Att sola i solarium innan en utlandsresa eller innan sommaren sågs länge som ett bra sätt att undvika att bli bränd.

Han menar att flera forskare anser att det inte bevisats att solarier är farligare än solen. Vad som är konstaterat är att det är dåligt att bli bränd, oavsett varifrån UV-strålningen kommer ifrån.

– Det blir en politisk fråga när de blir dags att bestämma om avtalet ska förlängas. Jag kommer som tjänsteman att presentera båda sidor, för och emot, om solarier. Med tillägget att solandet sjunker, säger Bo Axelsson.

Oavsett om det är farligt eller inte, varför har ni happy hour på solariet?– För att få folk att sola mer. Leverantören är ett kommersiellt företag och vill tjäna pengar. Och missförstå mig rätt, det är en liten summa pengar för kommunen. Men för Fagerstahallen är det inte så lite. Och utan solarierna skulle vi få lov att hitta något annat sätt att få in de cirka 10 000 kronor vi får in på det.