Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cannabis är en större trafikfara än många tror

På flera platser ute i vida världen har man börjat legalisera cannabisprodukter (hasch och marijuana) och även i Sverige finns det legaliseringsivrare.

Annons
Poliskontroll. Drograttfyllerier ökar. Foto: TT

Det finns en mängd argument emot en sådan åtgärd. Jag ska här bara lyfta fram en orsak till att vi ska vara fortsatt restriktiva när det gäller cannabis. Nämligen riskerna i trafiken.

-Cannabis påverkar motoriken negativt och gör dig till en sämre förare, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.

Antalet drograttfylleribrott har ökat de senaste åren. 2015 anmäldes 13068 brott. Det är cannabis och amfetamin som är de vanligaste. Lägg sen till detta vårt redan stora problem med alkohol i trafiken.

Forskare har i en stor studie sett att köra bil påverkad av marijuana ökar olycksrisken med trå till tre gånger. Risken att dö i en trafikolycka ökar med tio gånger för den förare som är alkoholpåverkad. Till detta kommer andra trafikanter som råkar ut för den här föraren.

Man har också sett att om man tar ett combo med cannabis och alkohol ökar risken ännu mera.

Vad det handlar om är att cellerna i områden i hjärnan som är kopplade till motoriken förlorar sin funktion vid cannabisanvändning. Substansen i cannabis finns kvar i kroppen mycket längre än alkohol. En som dricker alkohol på fredagskvällen bör vara nykter på måndag så du kan köra bil men när det gäller cannabis sitter effekten i flera dagar upp till en vecka.

I Colorado i Amerika ökade antalet dödsolyckor där föraren var cannabispåverkad med 114 procent mellan åren 2006 och 2011.

På nyårsdagen 2014 legaliserades cannabis i Colorado och användningen av cannabis har ökat i befolkningen. 2012 använde 10,4 procent cannabis och 2014 13,6 procent.

Det finns alltså mycket starka skäl för att vi ska fortsätta vår restriktiva linje när det gäller cannabis.

Det räcker med en legal drog, alkohol, redan den ställer till stora problem och då addera ytterligare cannabisrelaterade problem vore en stor dumhet.

Dessutom bör polisen snarast få verktyg för att snabbt kunna scanna av om en motortrafikant är drogpåverkad. De finns och kan införas även i vårt land.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons