Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia älskar sina fiskar

Har flera djur hemma

Fagersta. Akvariehobbyn kom till Sverige i mitten av 1800-talet då det gavs möjlighet att köpa guldfiskar av sjöfarare som varit i Sydostasien.

Sedan många år är sydamerikanska fiskar vanligast i svenska akvarier, medan mer erfarna akvarister gärna väljer ciklider från Malawi eller Tanganyika.

Cecilia, som studerar på naturbruksgymnasiet i Sala, är mycket djurintresserad. I hemmet finns förutom akvariefiskar även tre kaniner samt ett marsvin.

Vad tycker du är roligast med att ha akvarium?

– Att skapa, observera och njuta av en helt annan värld medan man hela tiden kan upptäcka och lära sig nya saker, säger Cecilia.

Vilka är dina favoritfiskar?

– Det är svårt att välja men just nu är gurami, kuliål och ancistrus (en mal) mina favoriter.

I Fagersta finns det inte någon djuraffär så Cecilia brukar handla fiskar i zoobutiken i Krylbo.

Hon har nyligen gjort i ordning ett speciellt akvarium för odling av slöjguppy, en mycket vacker fisk där hannen får praktfulla färger på ryggen och den långa stjärtfenan.

Att det behövs ett särskilt akvarium beror på att ynglen annars skulle bli uppätna.

Är det något särskilt du tycker att man ska tänka på innan man skaffar akvarium?

– Ja, man ska alltid läsa på om hur man ska sköta akvariet och det man ska ha i det. När man har gjort det ska man fundera på om man verkligen vill och kan ha ett akvarium, påpekar Cecilia.

Ola Wahlsten