Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Därför tar vi betalt för nästan alla våra artiklar om corona

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronaviruset är något som drabbar oss alla, på ett eller annat sätt. Utvecklingen sker snabbt i världen, i Sverige och även här i norra Västmanland. Där har Fagersta-Posten ett viktigt uppdrag att rapportera om läget och informera om hur det påverkar dig och din omgivning. Men vi kan inte jobba gratis.

Den senaste veckan har Fagersta-Postens redaktion dagligen rapporterat om coronaviruset, oron för det, samt dess effekt på bland annat företag, äldrevård, sjukvård, skolor och butiker i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

Under större nyhetshändelser börjar det ofta storma i sociala medier kring hur media har mage att ta betalt för viktig information som behöver nå ut till allmänheten.

Så även nu. Många hört av sig och haft synpunkter på att det bara är FP:s prenumeranter som kan läsa artiklar som handlar om coronaviruset. ”Det är ju viktig samhällsinformation!”.

Här vill jag göra ett förtydligande, utöver det som flera av våra läsare redan förklarat i sociala medier.

Fagersta-Postens huvuduppgift är att granska, ifrågasätta och berätta om vad som händer och är på gång i norra Västmanland och hur det påverkar dig som bor och verkar här. Det har varit vårt uppdrag sedan 1938. Sedan dess har vi också tagit betalt för vår prenumererade tidning. Sedan ett par år tillbaka behöver du även vara prenumerant för att läsa nästan all journalistik på vår sajt eller i vår app.

Alla företag har olika affärsmodeller. FP har valt att låta alla digitala artiklar vara gratis att läsa den första timmen efter publicering. Därefter behöver du betala för att ta del av vår journalistik.

Vid allvarliga händelser och olyckor då det utgår ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, är en del av våra artiklar öppna.

Även vissa artiklar i rapporteringen om corona har vi valt att publicera öppna och gratis för alla att läsa. Det gäller bland annat presskonferenser från regering och myndigheter som MSB och Folkhälsomyndigheten, vilka vi livesänder genom ett samarbete med Expressen.

Journalistik är viktig och nödvändig, det skriver jag under på. Men den är inte gratis. Vi är ett privat företag och våra läsar- och annonsintäkter är vad som gör det möjligt för oss att fortsätta berätta om vad som händer i norra Västmanland och hur det påverkar dig, din familj och människor du känner.

Vi finns till för våra prenumeranter och det vill vi fortsätta göra. Men för att göra det behöver vi ta betalt för vårt jobb, precis som vi gjort sedan 1938.