Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Nu längtar alla till landet

Artikel 6 av 10
Bo på landet
Visa alla artiklar

Det har gått ett år sedan jag berättade att jag ville inspirera er till lantliv, återbruk och självhushållande. Det gjorde vi i ett par artiklar, genom ett samarbete med tidskriften Åter. Vi publicerade tips om hur du maximerar frukt- och bärskörden, bygger egna växtstöd och hur du bäst vårdar din kakelugn.

Under året har mycket vatten runnit genom såväl Kolbäcksån som Hedströmmen. Många har pratat om pandemieffekten, ett fenomen som inte minst syns i den stora glesbygdstrenden. Nu har plötsligt många människor fått en stor längtan ut på landet. Det finns olika teorier, men det mesta går på ett eller annat sätt att länka samman med pandemin: mer hemarbete, mer tid att fundera över sin livssituation, sin vardag och vad man egentligen vill göra. Intresset för djur och natur, trädgård och odling, renovering och byggnadsvård har flammat upp.

Landsbygden är bokstavligen superhet. Till andras förtret... Jag har under året själv letat febrilt efter ett hus här i trakten, men stugpriserna har som bekant skenat till tidigare otänkbara priser. Vart och vartannat objekt har slagit nya besöks- eller prisrekord. Så något nytt hem har det inte blivit för den här redaktören. Inte än.

FP har tidigare rapporterat om hur villapriserna dragit iväg och hur fritidshusboomen ringat in bland annat Skinnskatteberg på stugkartan - här har priserna ökat med i snitt 70 procent. Hur galet är inte det?! Det här unnar jag förstås alla säljare som kanske dras med sorgen att lämna det vackra norra Västmanland. Något ska ni förstås ha som plåster på de såren.

Hur som helst. Eftersom drömmen om landet, om självhushållning och återbruk är hetare än någonsin - så fortsätter vi med artikelserien Bo på landet. Vi kommer nu i en rad artiklar berätta om de människor som valt att flytta till, eller stanna kvar i, våra bygder och göra det de mår bra av och tror är mest grönt och hållbart för både dem själva - och för framtiden.

Först ut är småbonden Titti de Verdier som gör precis det här i Skinnskatteberg.

Kanske vill du berätta om din egen livsstil och landsbygdsdröm? Vi vill gärna höra! Fyll i formuläret nedan.