Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer blev vräkt som hjärtpatient

Hjärtsjuke Christer Nilsson förlorade sin sjukersättning och blev tvungen att söka socialbidrag. Det orsakade ett inkomstglapp som har gjort att skulderna har växt på hög. I dag är han bostadslös och vet inte hur han ska komma ifatt skulderna.

FAGERSTA. Med två hjärtinfarkter bakom sig försöker 53-årige Christer Nilsson hitta en väg tillbaka till en dräglig tillvaro. Men månaderna som gick utan försörjningsstöd gör det svårt. I juni blev han vräkt från sin bostad i Rönningen.

– Den långsamma hanteringen krossade allt, säger han.

Christer Nilsson från Fagersta är en av alla de svenskar som har fått tampas med Försäkringskassans nya regler om utförsäkring och omprövning gentemot arbetsmarknaden. I över ett år har han skrivit otaliga anmälningar och överklaganden till bland annat omprövningsnämnden, länsrätten och Hälso- och sjukvårdsnämnden. Han är mycket kritisk till både sjukvården och handläggare.

– Jag behöver lugn och ro på grund av mitt hjärta. Men i stället tvingas jag kämpa för min rätt till ersättning och rätt utredning. Det är bra att ens arbetsförmåga omprövas. Men inte under de här formerna. När jag blev utkastad från Försäkringskassan sökte jag samma dag stöd hos socialtjänsten, men det dröjde fem månader innan jag fick någon hjälp, berättar Christer.

Han har arbetat heltid i nästan hela sitt vuxna liv. Fram till 2006 som försäljare i vitvarubranschen på ett företag i Västerås. Men på några veckor förändrades allt.

Det som började som värk i armar, rygg och nacke slutade i en hjärtinfarkt och en bypassoperation i april 2006.

2007 drabbades Christer av ytterligare en infarkt. Händelserna gjorde honom sjukskriven fram till december 2009. Då blev han utförsäkrad och tvingades söka socialbidrag hos socialtjänsten i Fagersta. Men det nekades han till eftersom han fortfarande hade kvar sin anställning i Västerås.