Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer gillade sport och politik

Christer Turén, Skinnskatteberg, avled den 26 januari 85 år gammal. Hans närmaste är makan Eva och deras fyra döttrar Christina, Maria, Helena och Elisabeth med familjer.

Christer föddes i Stockholm den 2 juni 1928, men redan vid 6 månaders ålder flyttade hans familj till Orsa, där de stannade i sex år. Därefter flyttade familjen till Sollefteå, där Christer tog studenten 1948 i stadens första studentkull.

Efter studentexamen och värnplikt gjorde Christer skogspraktik vid förberedande Skogsskolan i Brattfors i Värmland, innan han kom in på Skogshögskolan i Stockholm, där han avlade jägmästarexamen 1956.

1955 gifte Christer och Eva sig och bodde ett antal år i Rydbo utanför Stockholm, innan de 1962 flyttade till Umeå, där Christer arbetade som byrådirektör på Lantbruksnämnden i Norr- och Västerbotten.

Från Umeå flyttade familjen till Bispgården 1982, och Christer arbetade då som lärare vid Skogsinstuitutet. 1984 gick flyttbilen till Skinnskatteberg, där Christer arbetade som lärare och vikarierande föreståndare fram till sin pension 1990.

Christer var hela livet mycket idrottsintresserad och från början var det vinteridrotter som drog. Som ung idrottsman åkte Christer slalom och blev ett år Norrlandsmästare i den sporten.

Så småningom flyttades intresset till backhoppning och därifrån var inte steget långt till Nordisk kombination. Skidåkning ägnade Christer stort intresse även efter att ha avslutat sitt tävlande. Han åkte Vasaloppet flera gånger.

En annan idrottsgren som Christer ägnade mycket tid åt tillsammans med sin hustru var orientering. De var bägge medlemmar i OK Hedströmmen.

Christer var också aktiv i olika föreningar. Under tiden i Umeå var han en tid ordförande i Västerbottens skidförbund. Han var dessutom politiskt aktiv i Folkpartiet redan i Umeå.

Det intresset bar han med sig till Skinnskatteberg, där han var med och bildade en folkpartiförening inför valet 1985. Partiet fick två mandat i fullmäktige. Christer var sedan med i kommunfullmäktige fram till sin död, på slutet som ersättare.

Christer har lämnat många avtryck i politiken i Skinnskatteberg, både inom eget parti och i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen. Vid tillkomsten av den nuvarande Översiktsplanen deltog Christer mycket aktivt.

Han hade ett stort engagemang i olika politiska frågor och också ett stort kunnande. Därför respekterades han också av många politiker från andra partier.

Till vår folkpartiförening kom han på möten så sent som i höstas, och när krafterna inte längre räckte till skickade han frågor och synpunkter med sin fru Eva.

Christers kunnande, hans roliga och ibland bitande kommentarer kommer vi att sakna länge än.

Vanja Leneklint

För vännerna i Folkpartiet