Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronakrisen tvingar FP att permittera: ”Känns vansinnigt”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronakrisen slår hårt mot många företag, så även mot Fagersta-Posten. Från och med måndag tvingas flera journalister på FP ned i arbetstid när Mittmedia genomför en tillfällig korttidspermittering.

Sjunkande annonsintäkter och en oro för ännu större tapp i försäljningen framöver, ligger till grund för Mittmedias beslut om att korttidspermittera journalister.

– Vi ser tydligt att våra läsare har ett stort behov av uppdateringar nu, trycket har ökat enormt på vår sajt. Det går med andra ord bra för journalistiken, men till det har vi under mars tappat upp mot 25 procent i annonsintäkter i hela Mittmedia, säger Julia Engström, chefredaktör på Fagersta-Posten.

Hon förklarar att tidningen nu tvingas till åtgärder då tappet på annonsintäkter kan bli ännu större framöver.

– Sett till hur coronakrisen fortsätter påverka oss och många andra, finns det risk att vårt tapp blir ännu större i april. Därför tvingas vi ta till den här lösningen.

Förslaget om korttidspermitteringar utgår från en arbetstidsförkortning med 20 procent och en löneminskning med 4 procent.

– På Fagersta-Posten kommer flera journalister, även jag själv, gå ner 20 procent i arbetstid. Det betyder i praktiken att vi vissa helger inte kommer att ha någon journalist i tjänst, och en del vardagar blir vi färre som jobbar.

Beslutet att slopa delar av den lokala helgbevakningen grundar sig i att en stor mängd evenemang och matcher har ställts in eller skjutits upp på grund av coronaviruset.

– Om det inträffar stora olyckor och dylikt, kommer vi att prioritera våra resurser där de behövs mest. Vi har också stöd av VLT:s nyhetsdesk i Västerås.

Att permittera journalister är något som inte rimmar väl med hur redaktionen vill ta sig an det rådande nyhetsläget.

– Det känns vansinnigt att behöva permittera journalister, samtidigt som nyhetsläget kräver, och läsarna behöver oss, mer än någonsin. Vi kommer att fortsätta göra så gott vi kan för att ge våra läsare en så bra och heltäckande bevakning som möjligt.

– Vi hoppas att våra läsare har förståelse för att den här krisen påverkar även oss, precis som många andra företag, säger Julia Engström.

Även annonsavdelningen på FP förhandlar om korttidspermitteringar. Arbetstidsförkortningen bland journalisterna på FP gäller till 30 juni.