Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyberskugga slår ut företagare

Helena och Sven Niemi tvingas till extrajobb på grund av dålig internetuppkoppling.

Annons

Paret Niemi har totalt fyra företag: Silversmideri, webbutik, utbildnings- och trädgårdsverksamhet. Men sedan de blev bofasta ängelsbergare för dryga året sedan, har de inte kunnat försörja sig på entreprenörsskapet. Och det är på grund av internetbrist.

– Företagarna här har ett helvete, säger Helena Niemi när Fagersta-Posten först kontaktar henne.

I nuläget har de två extrajobb var för att få ekonomin att gå ihop. Efter att ha testat majoriteten av bredbandsoperatörerna, sätter det sista hoppet på ortens fiberbredbandsförening .

Sven Niemi driver en webbutik där han säljer sina egentillverkade smycken. Men det är svårt att hålla liv i affärerna utan fungerande internetuppkoppling. Att uppdatera webbutiken, lägga till bilder och sköta ordrar går inte längre.

– Allt bygger på att man kan sköta allt hemifrån via internet, konstaterar han.

Trots att de har monterat en antenn på taket som ska förbättra den mobila anslutningen, kommer de inte ens i närheten av den hastighet som de betalar för.

– Vi betalar 350 kronor i månaden för mobilt internet med cirka tio megabit i hastighet. Som bäst har vi 0,8 megabit. Det är på helger eller klockan fem på morgonen, säger Helena Niemi uppgivet.

Om de vill läsa nyheter, lyssna på webbradio eller liknande, åker de till Erikslunds köpområde. Där har de hittat ett öppet och gratis nätverk med bra hastighet.

– Jag vill bara ha en uppkoppling så att jag kan jobba, säger Helena.

Tidigare bodde de på en liten ort utanför Östersund, och där var internet inget problem.

– Vi hade inte en tanke om att det skulle vara så dåligt när vi kommer från ett litet ställe med 62 invånare som fick fiberbredband för redan tio år sedan, säger Sven Niemi.

Deras hus är inte anslutet till telenätet, och som grädde på moset fungerar inte mobiltelefonin heller. När besökare har svårt att hitta vägen, är det oftast omöjligt att ringa för en vägbeskrivning. Helena berättar om en nyligen inträffad händelse där en väninna inte kunde ringa färdtjänst när hon skulle åka hem.

– Det skulle kosta 12 000 om året att ansluta sig till kopparledningen och då kan man ändå inte streama så varför betala då när man kan använda de pengarna till fiberbredband?, säger Helena.

Bygdens fiberförening jobbar nu med en ansökan för statliga stödpengar, men enligt Lars Eriksson på länsstyrelsen finns det inga pengar i nuläget.

– Det finns 35 ansökningar nu, då räcker inte pengarna, säger han.

Annons