Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felbeslutet kostade Lundmark chansen på medalj

Ett snabbt beslut som ledde till att Clara Lundmark hamnade på fel sida om en refug. Mer än så krävdes inte för att medaljchanserna skulle vara borta i det tajta VM-loppet.

Annons

Clara Lundmark hamnade på fel sida om en refug och tappade för många positioner för att vara med och slåss i täten.

Med knappt tre kilometer kvar till mållinjen i cykel-VM:s damjuniorklass kom misstaget som stoppade Clara Lundmark från att vara med och slåss om medaljerna. När den omkring 50 cyklister starka klungan kom fram till en av de sista kraftiga svängarna hamnade hon och två andra cyklister på utsidan om en refug, och tvingades ta en betydligt längre sväng än övriga.

Att åka på utsidan om refugen kostade massor av positioner, och efter det lyckades Lundmark aldrig ta sig uppåt i fältet igen. Till sist slutade hon på en 43:e plats, som en del av klungan.

– Jag klantade till mig lite på slutet där. Alltså, man måste ta så snabba beslut, och där tog jag fel beslut. Det bästa hade ju varit att hamna på rätt sida om refugen, men i det ögonblicket tyckte jag inte att jag fick plats. Då hamnade jag lite väl långt bak, säger Clara Lundmark på telefon från Qatar.

Problemen började annars redan tidigt i loppet för Clara Lundmark, och många andra cyklister. Bara någon kilometer in i loppet skedde en masskrasch, där Norbergcyklisten var en av de inblandade.

– Vi var ju ett helt gäng som alla blev indragna, som kunde hjälpas åt att åka ikapp. Men det tog ganska mycket på krafterna när vi blev tvungna att köra mycket fortare, vi var ikapp efter kanske en mil. Då blev man ju väldigt trött, så det var en väldigt tuff start på en gång.

När loppet började dra ihop sig såg hon ändå ut att kunna vara med och slåss i täten. Hon hade positionerat sig bra och låg i ryggen på de tre italienskorna som börjat förbereda sig inför en spurt. I slutändan var det också en italienska, Elisa Balsamo, som tog hem segern.

– Jag vet ju att Italien är riktigt, riktigt bra. Jag försökte hålla koll på de bästa och lägga mig långt fram, och det lyckades jag med fram till refugen. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte där.

Vad var känslan när du gick i mål?

– Jag var inte alls nöjd, och det är ju av många anledningar. Både den här vurpan som förstörde en hel del, och även att jag förstörde det lite där på slutet då. Jag vet att jag kan bättre än vad jag presterade nu, så det är lite surt.

Trots att hon inte är nöjd med resultatet tycker Clara Lundmark ändå att VM har varit en lärorik upplevelse. Att cykla så stora lopp med stora klungor är inget hon är van vid.

– Sånt här behöver jag ju för att bli bättre som cyklist. Jag känner ju liksom att jag utvecklas hela tiden när jag kör såna här tävlingar. Det är mitt första VM så man kan inte förvänta sig det bästa heller.

Clara Lundmark är ung nog för att få vara med i damjuniorklassen på VM även nästa år, i norska Bergen. Men trots att väderförhållandena förmodligen kommer vara mer humana där än de varit i Qatar tror hon inte att den tävlingen kommer passa henne bättre.

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag vet att banan som kommer vara i Norge är lite mer kuperad, den som var här i Qatar var väldigt platt. Jag gillar ju platt, så det kommer nog bli lite tuffare där om jag blir uttagen.

Annons