Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelinitiativet växer – vill bli ännu större på sikt

De drog i gång för snart två år sedan. Sedan dess har motionsinitiativet Bikesladies vuxit sig allt större – tack vare flera faktorer. - Det har inte legat oss i fatet att Norbergs CK har en driven, kvinnlig ordförande, säger grundaren Marielle Malm.

Annons

I början av hösten 2013 skrev Fagersta-Posten om det unika damprojekt som Norbergs CK hade startat.

Projektet kallades Bikesladies och vände sig till vuxna tjejer som ville prova på mountainbikecykling och fokuserade på den teknikmässiga biten av sporten.

- Det blev ett jätteintresse direkt efter att Alexandra Engen (dåvarande världsmästare inom MTB) varit här och haft ett kurstillfälle enbart för tjejer, säger grundaren Marielle Malm.

- Så vi tänkte att vi fortsätter med dessa övningar som Alexandra visade upp, fast utan henne. Till första samlingen dök det upp 17 eller 18 stycken tjejer. Det var heller inte samma personer varje gång, vilket innebar att närmare 40 personer hade fattat tycke för initiativet.

Före Bikesladies hade Malm själv ingen större erfarenhet av MTB, men tack vare sina vänner Camilla Sömskar och Veronica Kloo, som bägge varit väldigt aktiva inom Norbergs CK, har det inte varit några problem alls.

- När vi pratade ihop oss om att det var teknikträning vi skulle fokusera på, så har Camilla och Veronica varit suveräna med sin rutin.

- Styrkan i initiativet har varit att vi fokuserat på tekniken och inte cyklat så mycket turer. Då behöver man inte oroa sig för att inte hänga med. Och teknik behöver alla, säger Kloo.

Vad har utvecklats sedan starten?- Vi brukar ha ett avslutningsläger med tävlingar, bastu och middag, säger Malm.

- Vi har dessutom fått en egen budget av klubben och nu ska vi åka på AM-challenge (ett slags MTB-orienteringslopp i Sälen), berättar Sömskar.

Alla tre är överens om att de har Norbergs CK och dess ordförande, Kicki Wallin, att tacka för mycket.

- Det har inte legat oss i fatet att NCK har en driven, kvinnlig ordförande. Vi har fått hjälp med det vi vill och har bland annat fyra lånecyklar om någon ny vill testa på. Klubben är en välfungerande sådan med bra ekonomi, säger Malm.

Trots att initiativet Bikesladies har funnits i ett par år nu, så saknas det fortfarande liknande initiativ på andra håll i landet.

- När vi var i väg på Satmaran (ett motionslopp för tjejer) i fjol var vi största representerade klubb och vi lär vara det på AM-challenge också, säger Kloo.

Hur tror ni framtiden blir?

- Det vore jättekul om det spred sig och fler klubbar tog efter, för då skulle det bli fler tjejer på tävlingarna och vi skulle kunna dela med och lära oss av varandra, säger Malm medan Kloo och Sömskar nickar instämmande.

Annons