Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då är det inte okej att fråga om barnplaner

Ofrivillig barnlöshet, nyligen plussat eller sprickor i relationen kan vara några orsaker att inte fråga. Enligt en omröstning på Familjeliv tycker 75 procent illa om när folk frågar om planer på att skaffa barn.

”Hmm har hon inte blivit lite rund ändå”. Alla har vi någon gång nyfiket funderat på hur syrran, kompisen eller kollegan tänker kring barn. Man vill ju så gärna veta, men när kan man egentligen fråga?

En omröstning på Familjeliv blev startskottet till en livlig diskussion där många berättade om hur upprörda de blir varje gång frågan kommer på tal. Det känns pockande och privat, ansåg flera. Kanske har man försökt bli gravid en längre tid – vad svarar man då när någon blinkar menande att ”nog vore det väl mysigt med en egen liten kotte?”

– Vi har försökt få barn i ett och ett halvt år, men anstränger oss för att inte tänka så mycket på att vi fortfarande inte har lyckats. Det är svårt eftersom vi ständigt blir påminda om det genom folks nyfikna frågor, berättar en kvinna på Familjeliv.

Linda in frågan

Gerd Elliot är legitimerad psykoterapeut och arbetar på Parterapiinstitutet i Lund. Hon menar att det gäller att vara lite smidig om man vill prata barn och framtid.

– Det gäller att ha lite takt- och finkänslighet. När man är mitt uppe i processen att försöka skaffa barn kastas man mellan hopp och förtvivlan. Då kan det vara svårt att tala om barn utan att öppna upp och lämna ut det mest privata, säger hon och fortsätter:

– Man kan ju linda in det lite och säga något i stil med att ”jag hoppas att du inte tar illa upp om jag frågar”. Vill den man frågar inte prata om det, går det alltid svara man inte vill diskutera det just nu.

Så när är det inte okej att ställa frågan? I diskussionen på Familjeliv har en rad exempel kommit upp när ämnet kan vara extra känsligt. Ett exempel är när man nyligen blivit gravid eller när man är ofrivilligt barnlös. Medlemmen Molly skriver:

– Vi har försökt ett tag innan jag blev gravid. När jag tidigare fick frågan försökte jag skämta bort det. Men ont gör det att ständigt blir påmind om att alla inte har så lätt för att bara skaffa barn.

"Jag blev ledsen varje gång frågan kom upp"

Ett annat tillfälle när det inte är så kul att få frågan om hur det går i bebisverkstaden är när en vill ha barn men inte den andra.

– Innan jag och min sambo fick barn var det ett himla tjat. Och då är jag ändå bara 24 år. Det jobbiga var ju att jag ville medan min sambo ville vänta lite. Så varje gång frågan kom upp blev jag ledsen och visste inte riktigt vad jag skulle svara, skriver en kvinna i forumet.

Även om många tycker illa om att få frågor om barn, finns det samtidigt flera medlemmar på Familjeliv som inte alls har något emot att prata barnplaner. De har också lätt för att förhålla sig raka och okomplicerade till den som frågar: ”Nej, det är inte läge just nu” eller ”Vi vill gärna, men det går inte så bra.” Gerd Elliot menar att man kan vända på det och försöka se det positiva i att andra undrar.

– Det är privat att fråga om barn, säger Gerd Elliot. Men man kan också vända på det och se det som positivt att folk undrar. Det finns ett intresse och en nyfikenhet som ändå har en positiv klang. Men det beror förstås på vilken relation man har. Är man bara är flyktigt bekanta kan man fråga sig vilken rätt man har att ställa frågan.

Det viktigaste är att man inte blir gränslös och fortsätter fråga om det inte är läge, tycker flera på Familjeliv. En kvinna, numera mamma, berättar att vännerna ”tjatade hål i huvudet” på henne innan hon slutligen blev med barn. En annan kvinna som alltid varit tydlig med att hon inte ville ha barn, fick barnfrågor ända tills folk insåg att det var för sent.

– Vi måste få leva som vi vill och bli respekterade för våra val – oavsett om vi väljer barn eller inte, säger Gerd Elliot.

Innan du frågar, tänk på:

Relationen:

Är ni familj eller goda vänner är det ofta mer okej att fråga om bebistillverkningen än om ni bara är flytigt bekanta.

Situationen: Är det rätt läge? Både tillfället och livssituationen kan vara avgörande för om frågan känns bekväm eller inte.

Sättet: Om du lindar in frågan lite, känns den mindre pockande och närgången.