Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då revs bostäder i Fagersta

I dagens bostadsbrist i Fagersta kan det vara svårt att förstå att det för bara 20 år sedan fanns så många tomma lägenheter att man tvingades riva höghus och andra lägenhetshus.

Annons
Tre blev två på 1990-talet. Av de tre lägenhetshusen på Norbergsvägen blev två kommunkontor medan det tredje revs. Tidningsklippet är från Fagersta-Posten.

Fagersta. Fagersta-Posten rapporterade våren 1995 att allmännyttan hade hamnat i ekonomisk kris. Orsaken var att mängder av hyreslägenheter stod tomma.

Stiftelsen Fagerstahem förlorade flera hundra tusen kronor varje månad när upp emot 100 hyreslägenheter stod outhyrda.

De flesta insatslägenheter kostade bara några tusenlappar att köpa och det fanns ett överskott av bostäder eftersom det på 1970-talet planerades och byggdes för att Fagersta skulle öka från 17 000 invånare till en bra bit över 20 000.

Men i stället kom stålkriser och nedläggningar, samtidigt som flera hundra finländare valde att flytta hem till Finland igen. Folkmängden minskade stadigt.

Det ledde till att Stiftelsen Fagerstahem, den så kallade allmännyttan, för 20 år sedan behövde 50 miljoner kronor, vilket motsvarar drygt 60 miljoner i dagens penningvärde, för att klara krisen.

I en intervju i FP 1995 säger Nils-Erik Hed, som var ordförande i Stiftelsen Fagerstahem på 1990-talet, att stiftelsen hamnat i en akut ekonomisk kris efter att invandrarverket med kort varsel sagt upp sitt kontrakt. Efter sig lämnade man ett höghus som var mycket hårt nedslitet. Och längre upp i Kolarbyn gapade många fönster tomma.

”På lång sikt tror jag det är klokt att rusta upp”, sa Hed i intervjun då.

Men ledningen för kommunen ansåg att skattebetalarna inte kunde gå in och ordna upp ekonomin och ingen ljusning kunde heller skönjas angående folkmängden. Då återstod bara att riva.

– Det var väldigt synd eftersom det framför allt på Jägargränd och Stövargränd rörde sig om mycket fina lägenheter. Men tyvärr var de konkursmässiga, säger Nils-Erik Hed i dag.

Hed fick rätt i att lägenheterna skulle komma att behövas igen.

– Det var rent idiotiskt att riva dem. Nu slåss folk om de få lägenheter som blir lediga och priserna på insatslägenheter har ju gått upp otroligt mycket. Det var inte länge sedan som de skänktes bort.

I dag höjs många röster för att det måste byggas hyreslägenheter i Fagersta. Det är både äldre och ungdomar som söker lämpliga bostäder.

Problemet för många äldre är att få bostadshus är anpassade för rörelsehindrade och för de yngre är de kraftigt stigande priserna ett bekymmer.

I dag kostar en tvåa i Fagersta runt 150 000 kronor i insats och i Västanfors kan en säljare få ut en kvarts miljon för en vanlig lägenhet. Rekordet har posthuset i Fagersta där en säljare fick över en halv miljon för en lägenhet.

Annons