Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags agera mot monstersnurror

Energi. Den tyska energijätten Eon planerar storskalig vindkraftsindustri i Smedjebackens kommun på Långholmsberget, ett område som är riksintresse för rörligt friluftsliv enligt miljöbalken.

I Köpings kommun planeras det i ett rekreationsområde beläget i den norra delen av kommunen, vid gränsen mot Skinnskattebergs och Surahammars kommuner. Scanergy, ett norskt bolag, planerar där för 35 stycken 210 meter höga monstersnurror som även kommer att påverka Skinnskattebergs och Surahammars kommuner visuellt och genom buller.

Det är hög tid att se på vindkraftssatsningen i ett bredare perspektiv innan våra skogslandskap förvandlas till vindkraftslandskap. Varför är det så bråttom med utbyggnaden av storskalig vindkraftsindustri som gör så stora ingrepp i miljön och förstör landskapsbilden? Är inte miljömålen för 2020 redan uppnådda? Är den globala klimatnyttan av vindkraft verkligen så stor att vi måste offra den lokala miljön?

Är det samhällsekonomiskt försvarbart att fortsätta med statliga subventioner till den storskaliga vindkraftsindustrin (som oftast ägs av utländska kraftbolag) med 30-40 procent när man inte gör det med någon annan förnyelsebar energikälla?

Jag hoppas att lokalpolitikerna tar sitt ansvar i frågan om industriell vindkraft, lyssnar och inte kör över kommuninvånare, skaffar kunskap, opartisk information och inte minst gör en konsekvensanalys av den lokala påverkan en storskalig vindkraftsetablering skulle ge upphov till i de berörda kommunerna.

Baggbron, Skinnskatteberg

Kirsi Tikkanen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel