Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att byta ut gamla sedlar

Hösten 2015 introduceras en rad nya sedlar i Sverige. Men redan vid årsskiftet blir en del gamla sedlar ogiltiga.

Norra länet. Det gäller 50- och 1000-lappar utan folieband. De sedlarna går då inte längre går att betala med.

I dag finns två varianter av 50- och 1000-lappar i omlopp. Nu ska de äldre versionerna fasas ut. Sista dagen de är giltiga som betalningsmedel är den 31 december.

Både banker och handeln har uttryckt önskemål om att minska antalet giltiga sedlar.

Fram till årsskiftet går det bra att använda sedlarna som vanligt, eller vända sig till någon bank.

– Men det är viktigt att veta att du inte kan byta sedel mot sedel. Du kan alltså inte komma in på banken, lämna in fem gamla tusenlappar och gå ut med fem nya tusenlappar som är giltiga efter årsskiftet. Utan pengarna ska sättas in på konto, säger Mikael Johansson Holst, kontorschef på Handelsbanken i Fagersta.

– Hittills har vi haft en jämn ström med kunder under hösten som kommit in med gamla sedlar. Jag trodde faktiskt att det skulle vara lite större tryck.

För den som kommer till banken med ett större belopp i sedlar, kan det bli aktuellt att fylla i en transaktionsupplysning.Kunden får då helt enkelt redogöra för varifrån sedlarna kommer. Detta för minska risken för att svarta pengar tvättas vita i och med sedelbytet.

JÖRGEN HJERPE

[email protected]