Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att skolansvariga i Fagersta vaknar

Den 11 oktober 2017 skrev jag en insändare, där jag vädjade till Fagerstas politiker att ta krafttag för att förbättra skolan – "Ge Fagerstas skolor ett lyft". I Lärarförbundets enkät för 2017 hade Fagersta kommit på 266:e plats av landets 290 kommuner. Endast en politiker ansåg mödan värd att i en insändare bemöta mitt inlägg. Ingen fara på taket – var budskapet.

Nu redovisas 2018 års enkät från Lärarförbundet. Fagersta har försämrats ytterligare från 266:e till 290:e plats. Det är sista plats. Jag inbillade mig att förra året usla placeringen skulle väcka politikerna i Fagersta, men icke. I kommunalvalet var skolfrågorna knappast på tal.

Till bilden hör också att Fagersta har landets mest segregerade skolor.

Nu ser vi resultatet av ointresset för skolan. Så här sammanfattas Fagerstas resultat i Lärarförbundets undersökning:

"Svaga betyg och hög sjukfrånvaro gör att Fagersta placerar sig bland de lägst rankade skolkommunerna Fagersta kommun ligger på 290:e plats bland landets 290 kommuner i 2018 års Bästa skolkommun, en försämring med 24 placeringar jämfört med året innan.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av 13 kriterier. Lärartätheten och resurstilldelningen tillhör Fagersta kommuns styrkor relativt sett, medan elevernas meritvärde i åk 9 och sjukfrånvaron drar ner kommunens rankning.

Jämfört med året innan har Fagersta förbättrat sin rankning på bland annat lärartätheten och andelen elever som fullföljer gymnasiet inom tre år, medan kommunen i förhållande till andra gått bakåt på sjukfrånvaron och andelen godkända elever.

Grannkommunerna Surahammar, Norberg, Sala, Smedjebacken och Skinnskatteberg ligger på plats 132, 255, 263, 280 och 284. I hela Västmanlands län är Fagersta rankad som nummer tio av tio kommuner. Arboga placerar sig bäst i länet."

Kan man möjligen hoppas att väckarklockorna ringer bättre den här gången? Kan man möjligen också hoppas på att lokala media gör sitt jobb och granskar skolfrågorna och skolpolitiken i kommunen? Och vad tänker föräldrar och elever?

Lars Sundström

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel