Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för gymnasievalet

251 elever i norra länsdelen ska göra sitt gymnasieval nästa fredag.

Den 14 februari ska eleverna i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg välja vad de ska studera i gymnasiet.

Totalt går 251 elever ut nian och har möjlighet att söka gymnasium nästa vecka. En stor del av dem kommer välja att studera i en annan kommun om deras val liknar valen fjolårets kull gjorde.

Då sökte sig 21 elever i första hand till Avesta, 75 elever till annan kommun i Västmanland och 25 elever sökte sig utanför länet. 135 elever sökte till Fagersta.

– Fast det är värt att poängtera att om man tittar på årskurs ett nu så går det 262 elever. Vi tar ju elever utifrån och det är också många elever som väljer att studera någon annanstans men som kommer tillbaka efter ett tag, säger studievägledare på Brinellskolan Sara Forsberg.

Cirka 85-90 procent av eleverna på Brinellskolan kommer från skolans huvudsakliga upptagningsområde. Brinellskolan gör flera aktiviteter för att locka höstens elever. Dock får skolan inte köpa annonsutrymmen hur som helst eftersom det är en kommunal skola, berättar förbundschef Göran Wänglöf.

– Vi bjöd in alla nior i november på en dag på skolan. Vi har också haft en strid ström elever som har kommit hit en dag och tittat på något program de är intresserade av. Just nu åker jag personligen och träffar alla nior och berättar om gymnasiet, säger Göran Wänglöf.