Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för skummande festival i Söderbärke

Tusentals ölentusiaster landar i Söderbärke i helgen. I år firar festivalen SMÖF tio år med ständigt växande intresse för småskaligt ölbryggeri.

Söderbärke. Under festivalhelgen, fredag och lördag, säljer 130 volontärer öl och hjälper till med allt runtomkring festivalen.

– Vi är speciella på det sättet att vi är glada amatörer från Söderbärke, säger Thomas Husing, en av arrangörerna.

Intresset för årets festival är stort.

- Det har varit i slusålt i en vecka, säger Thomas Husing.

Till skillnad från större ölarrangemang har ingen på SMÖF intresse av att sälja något speciellt öl, och det gör stämningen avslappnad, menar Thomas Husing.

Sedan festivalen startade för tio år sedan har intresset för så kallade mikrobryggerier växt explosionsartat. Massor av nya små bryggerier har dykt upp i Sverige, och festivalen har i år nästan bara svenska ölmärken.

Tioårstemat är porter och stout, svarta öler som till exempel Guinness. Vissa kan lagras i upp till tio år, och får då en helt annan smak.

– De lagrade ölen är något extra, utöver det vanliga. Något sådant har aldrig erbjudits i Sverige förut, säger Thomas Husing.

Miniseminarierna kommer också att handla om porter och stout, samt om öklulturens utveckling i Sverige under de tio år som festivalen varit i gång.

Trots en hel del ölkonsumtion av de 2 500 besökarna har festivalen små problem med fylla.

– Under tio år är det en som har blivit utskickad, säger Thomas Husing.

Varför är det så lugnt?

– Publiken är från alla generationer, då tror jag det lugnar ner sig.

Festivalen säljer också närproducerad mat, bland annat korv från Tolgsbo slakteri och lokaltillverkade praliner. Två lokala band spelar; duon Far Son på fredagen och Fagersta Ukuleleklubb, FU*K, på lördagen.

De engagerade lägger sammanlagt ungefär ett halvårs arbetstid på festivalen varje år.

Hur ser framtiden ut?

– I vintras frågade vi oss om festivalen i år skulle bli den sista. Men vi bestämde oss för att fortsätta i några år till, säger Thomas Husing.

MAJA TENGNÉR

[email protected]