Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas Hjulström regisserar Ebba Witt-Brattströms opera

Ebba Witt-Brattströms uppmärksammade debutroman ”Århundradets kärlekskrig” blir opera. Västmanlands teaters chef Niklas Hjulström står för regin.

Annons

Operan sätts upp i ett samarbete mellan Vattnäs Konsertlada utanför Mora och Västmanlands teater. I maj nästa år kommer operanatt repeteras på Västmanlands teater i Västerås och sedan kommer den framföras i Dalarna under juli.

– Det är roligt att vi kan hjälpa en liten organisation med våra resurser. Det är otroligt vacker där uppe i Vattnäs med utsikt mot Orsasjön, det kommer att bli något alldeles speciellt. Förhoppningsvis kommer den även att sättas upp i Västerås under hösten, säger Niklas Hjulström.

Niklas Hjulström ska regissera när Ebba Witt-Brattströms roman

Litteraturprofessorn, feministen och operafantasten Ebba Witt-Brattströms roman väckte mycket uppmärksamhet när den kom tidigare i år. I debatten kring den drogs paralleller mellan hennes egen skilsmässa med Akademiledamoten Horace Engdahl och det äktenskap som havererar i "Århundradets kärlekskrig".

– När jag fick förfrågan om att regissera operan gick jag direkt och köpte boken. Jag blev helt knockad. Det är en berättelse med humor, smärta och stor igenkänning om en tragedi som är så universell.

Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattströms debutroman

Mathias Clason är initiativtagare och kommer att skriva librettot och Paula af Malmborg Ward skriver musiken.

– Mathias Clason har jag inte jobbat ihop med tidigare, men han kände väl till att jag har gjort mycket musikteater. Han skriver otroligt bra libretton där texten direkt blir som om den var sjungen. Jag har också träffat Paula af Malmborg Ward och lyssnat på musiken, det blir väldigt vackert.

Mer läsning

Annons