Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för 13:e upplagan av SMÖF – den skummande festivalen

För tre år sedan diskuterades det om mikroölfestivalen SMÖF i Söderbärke skulle läggas ner. Men det blev en fortsättning på den skummande folkfesten som varje höst lockar tusentals "ölnördar" från stora delar av Sverige

Annons

Mikroölfestivalen SMÖF i Söderbärke bjuder i år på den 13:e upplagan.

Sista helgen i oktober, den 28-29:e, är det så dags för den 13:e upplagan av festivalen, som sedan några år tillbaka inte kan bli större.

Arrangemanget har nått gränsen för vad golvyta och väggar i Söderbärke Folkets hus och intilliggande aktivitetshall klarar av.

Den sammanlagda publiksiffran har maximerats till 2 850 besökare, 1 000 på fredagen respektive 1 850 på lördagen.

– Vi har i år flyttat 150 biljetter från lördagen till fredagen, säger Thomas Husing, en av initiativtagarna till SMÖF och ölexpert i föreningen Malte Söderbärke ölvänner.

Läs även: Ölfestival lockade tusentals till Söderbärke

Han håller med om att det vid vissa tider uppstår trängsel.

– Men alla är förstås inte på plats samtidigt. På lördagen blir det ett sorts "skiftbyte", då en del troppar av vid 17-18-tiden för att hinna med tåget hem, medan andra kommer för att hänga med under kvällen.

– Dessutom kommer vi att ha två in- och utgångar mellan Folkets hus och aktivitetshallen för att få en bättre cirkulation.

Karin Tuvell och Gunnar Tuvell med sitt Walhöll brygghus i Söderbärke är ett av tre  lokala exempel på det växande antalet hantverksbryggerier.

Att en nedläggning av det publiksäkraste och största dragplåstret i kommunen diskuterades efter tioårs-jubileumet kan kanske uppfattas som överraskande.

– Vi funderade på om det var lika bra att sluta när festivalen stod på topp, berättar Karin Tuvell, marknadsförare för SMÖF och hantverksbryggare tillsammans med maken Gunnar.

Ett arrangemang som lockar närmare 3 000 personer kräver förstås också mängder av ideell arbetslust.

Men någon brist på hjälpande händer finns det inte. Antalet volontärer vid fjolårets festival var 140 stycken. Och i år lär det bli ännu fler, vilket säger en del om såväl uppbackning som arbetsinsats.

Vi har tvingats tacka nej till cirka 20 bryggare

Inte heller har festivalen trots farhågor stagnerat i sin form. I år kommer exempelvis åter en gång unika samlaröler att auktioneras ut. Som tidigare kommer intäkterna oavkortat styras till en "gränslös" hjälporganisation.

Ett annat exempel är kontaktytan med hantverksbryggerier ute i Europa.

I år har specialöl för tredje gången bryggts utanför landets gränser. Därmed har också den gamla klassiska svenska smaksättaren pors blivit en given ingrediens.

Del Molen i Nederländerna blev först ut 2014. Förra året besöktes Gänstaller Brau i området Bamberg beläget i tyska Franken.

Thomas Husing i färd med att sänka en

Och i år är det Litauen som tar plats på SMÖF:s allt internationellare öllista.

Temat för årets festival är Litauisk öltradition, som toppas med såväl seminarium som det"gårdsöl" Malte-medlemmar i september bryggde tillsammans med Simonas Gutautas. Han är historiker och bryggmästare på Dundulis, ett av Litauens ledande hantverksbryggerier.

I brygdens smaksättning möter pors från Söderbärketrakten rölleka från Litauen.

Blad från den lågväxande busken pors har blivit en återkommande smaksättare av öl som föreningen Malte brygger tillsammans med hantverksbryggare i andra länder.

Årets festivalöl levereras av Eskilstuna ölkultur i form av en ekologisk belgisk pale ale.

"Festivalbryggaren" återfinns bland det stadigt växande antalet hantverksbryggerier i Sverige.

Enligt Berith Karlsson, ordförande för Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier, finns i dagsläget cirka 235 småbryggerier i landet.

– Småbryggeriernas andel av marknaden är svår att uppskatta. Men inräknat bryggerier som har produkter på pubar och krogar bör marknadsandelen vara cirka fem procent.

SMÖF:s hemkommun Smedjebacken är ett av exemplen på den snabba utvecklingen.

Här finns numera tre småbryggerier – Dala Beer Company och Bergslagens Brygghus uppe i Smedjebacken och Walhöll Brygghus i Söderbärke, som (förstås) medverkar i festivalen.

Totalt medverkar 41 småbryggerier i år, vilket betyder att minst 120 olika ölsorter kommer att serveras under festivalen.

Om utrymmet tillät skulle antalet bryggare och ölsorter vara ännu fler.

– Vi har tvingats tacka nej till cirka 20 bryggare, påpekar Thomas Husing.

Mer läsning

Annons