Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmlands landshövding Kenneth Johansson mest sparsam i Sverige: "Jag är torparpojk"

Artikel 12 av 14
Granskning: Landshövdingarna
Visa alla artiklar

Kostnaden för externa representation skiljer sig stort mellan Sveriges olika landshövdingar. Värmlands landshövding Kenneth Johansson spenderade 70 000 kronor förra året – en tiondel av den som lägger mest på representation.

Annons

Kenneth Johansson, tidigare riksdagsman för centerpartiet, slösar inte med skattebetalarnas pengar. Han lägger minst på extern representation av alla landets landshövdingar.

– Representation är viktig, det är vårt jobb att vi ska vara mötesplats. Vi ska bjuda in och representera, säger Kenneth Johansson.

Den tidigare falubon och centerpolitikern är landshövding i Värmland sedan 2012 och framhåller sparsamhet som en dygd. Och med sina 70 000 kronor i extern representation 2015 är han också den landshövding som bjuder minst.

– Rent allmänt så försöker jag att få mycket aktivitet för en begränsad penning. Jag tycker man ska vara sparsam med skattebetalarnas pengar, jag är torparpojk och har det med mig. Men det kan bero lite på hur man redovisar också.

Vad är det som gör att du kan hålla ner kostnaderna?

– Man kan lägga upp det på olika sätt – jag gör det i budgetform. Att jag samarbetar mycket har jag stor glädje av. Ett exempel är när jag tog kontakt me föreningen värmlandslitteratur. Jag undrade om vi inte kunde göra något tillsammans för att främja författare i Värmland. Nu arrangerar vi gemensamt författarkvällar. De förbereder mycket av jobbet och jag står för lokal och en mycket enkel förtäring. Det tycker jag är bra. Därmed har jag öppnat upp residenset också, det är ju skattebetalarnas hus.

Utöver myndighetsutövningen har vi också en roll som mötesplats. Jag jobbar precis som mina kolleger aktivt för att vara ute bland folk.

Representationen kan gälla internationella besök, som företagsledare och ambassadörer, men lokalsamhället är minst lika viktigt.

– Jag tagit emot 2000 besök på residenset förra året. Jag har särskit bjudit in till "fika med Kenneth" via Facebook – temainriktade möten. Jag har fått jättestor respons och kostnaderna är låga. Jag försöker hitta sådana lösningar.

Hur ser du på landshövdingens roll idag?

– Jag är alltmer övertygad om vikten av en regional och lokal statlig närvaro. Länsstyrelsen är den instansen. Vill man ha en god dialog mellan de företag och medborgare när det gäller statliga frågor så är länsstyrelsen oerhört angelägen. Ibland tror man att landshövdingen uteslutande klipper band, men man är myndighetschef och ansvarig för att länsstyrelsen fungerar i den här viktiga rollen. Att se till att vi har en effektiv förvaltning och att vi är tillgängliga.

Var jobbet som du hade tänkt dig?

– Jag var rätt klar över vad det skulle innebära. Jag stortrivs i Värmland och med värmlänningarna. Det var lite komplicerat när Leksand och Färjestad spelade i samma serie, men nu kan jag hålla på Färjestad i eliterien och LIF i allsvenskan.

FAKTA/Kenneth Johansson

Yrke: Landshövding i Värmland

Ålder: 61 år

Bor: Karlstad

Kommer från: Född i Folkärna, utanför Avesta. Bott i Falun.

Satt i riksdagen för centern mellan 1998 och 2012.

Annons