Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damm i Karlskoga riskerar att brista av regnvattnet – boende uppmanas att lämna

Dammen i Lönnhyttan nordväst om Karlskoga riskerar att brista på grund av allt regnvatten som forsar ned i den. Väg 237 är avstängd och boende har uppmanats allt lämna sina hus.

Annons

Regnet fortsätter att falla över det översvämningsdrabbade området nordväst om Karlskoga, om än inte i samma omfattning som under morgontimmarna.

– Jag talade med en man här och han berättade att det föll 45 mm regn under en timma i morse, berättar Håkan Risberg som befinner sig vid dammen i Lönnhyttan.

Nu riskerar dammen att brista på grund av regnvattnet.

– Ännu har den inte brustit, men den riskerar att göra det och i så fall är det svårt att förutse konsekvenserna. Det ligger ett tiotal hus nedanför, både permanentbostäder och fritidshus, och de skulle kunna få problem. Vi har uppmanat de som har hus på halvön nedanför att lämna dem, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap på Bergslagens Räddningstjänst.

Väg 237 som passerar området har stängts av. Trots det försöker bilister att passera förbi avspärrningarna.

– Ja, vi har ju bilar som fastnat i vattenmassorna på sina håll, och det verkar inte riktigt som man tar hänsyn till det. Men nu hoppas jag att avspärrningarna har gjorts mer rejäla. Vi vill ju in i det längsta undvika personskador.

Bergslagens räddningstjänst står i ständig kontakt med Fortum, som har dammar nedströms.

– De är inte så oroliga för vattenmassorna som skulle komma om dammen brister, utan snarare för lösdrivande föremål och skräp som kan fastna i deras dammluckor, säger Tomas Carlsén.

Hur stora resurser har ni som arbetar ned detta just nu?

– Vi har personal från Karlskoga och Storfors, totalt 15 man just nu. Många jobbar fortfarande med översvämmade källare.

Annons