Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammen i Karlskoga stod pall för vattenmassorna: "Nu kan vi andas ut"

Faran är över för dammen i Lonnhyttan nordväst om Karlskoga. Under dagen har den riskerat att brista på grund av allt regnvatten som forsat ned i den.
– Nu kan vi andas ut. Det här är glädjande besked, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap på Bergslagens Räddningstjänst.

Annons

Regnvattnet har äntligen börjat sjunka undan och bron vid dammen har visat sig klara trycket.

–NCC, Karlskoga kommun och vi från räddningstjänsten har inspekterat bron och den har visat sig stå emot vattnet, säger Tomas Carlsén.

Över 20 anställda i Bergslagens räddningstjänst har under dagen arbetat med att pumpa och ösa vatten ur bostäder i Karlskogatrakten och även med att bevaka avspärrningarna vid väg 237. Den blev nämligen översvämmad snabbt och gick därför inte att köra på.

– Äntligen kan vi andas ut, säger Tomas Carlsén som varit i tjänst i 12 timmar.

– Men jag har suttit inomhus. Det är värre för de som varit ute i regnet och jobbat.

Ett 60-tal fastigheter har översvämmats och räddningstjänsten har fått länspumpa.

– Vi har samarbetat med flera förvaltningar på Karlskoga kommun under dagen: Säkerhetssamordnaren, VA-hanteringen, Miljö- och hälsoskyddet och Park och gata, berättar Tomas Carlsén.

Bara under en timma på söndagsmorgonen föll 45 mm regn, uppger boende på platsen vid dammen i Lonnhyttan.

Oron har varit stor under dagen. Dammen var allvarligt hotad. Om den hade brustit hade det varit svårt att förutse konsekvenserna. Det ligger ett tiotal hus nedanför dammen, både permanentbostäder och fritidshus, och de skulle kunna ha fått problem.

Tidigare på söndagen då läget inte var under kontroll uppmanade räddningstjänsten de med hus på halvön nedanför dammen att lämna dem.

Under dagen hade en del bilister svårt att respektera avspärrningarna på väg 237, den väg som passerar det vattenhotade området.

– Ja, vi har bilar som fastnat i vattenmassorna på sina håll, berättade Tomas Carlén tidigare under söndagen.

Under eftermiddagen vid femtiden öppnades väg 237 åter för trafik.

– De är inte så oroliga för vattenmassorna som skulle komma om dammen brister, utan snarare för lösdrivande föremål och skräp som kan fastna i deras dammluckor, säger Tomas Carlsén.

Hur stora resurser har ni som gör översvämningsrelaterade insatser just nu?

– Vi har personal från Karlskoga och Storfors, totalt 15 man just nu. Många jobbar fortfarande med översvämmade källare.

Har ni någon plan om det uppkommer sjukdomsfall eller annat nödläge för människor som är strandsatta på grund av översvämningarna?

– Våra räddningsfordon tar sig fram, även om personbilar kan ha svårt att ta sig igenom vattensamlingarna, säger Tomas Carlsén.

Läs också:

Damm i Karlskoga riskerar att brista av regnvattnet – boende uppmanas att lämna