Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans, blommor och musik hör alltid midsommar till

Glad midsommar! FP har passat på att göra nedslag under fem årtionden för att se hur firandet såg ut då.

Annons
1986. Spelmännens största dag, så beskrevs midsommar i Fagersta-Posten 1976. Men Fagersta Spelmanslag var inte nervösa. Åke Pettersson i mitten hade spelat på midsommar sedan 1961.

1966. Mer än 200 personer kom till firandet i Skinnskattebergs hembygdsgård. Hembygdskören med Filip Enström som dirigent inledde. I Fagersta tittade solen fram lagom till att midsommarstången skulle resas. På kvällen lockade Osmond Brothers 2000 personer till Parken.

1976. En riktigt varm midsommar, högst temperatur hade Riddarhyttan med 29 grader. Det suckades och svettades bland midsommarfirarna. Värst var det kanske för folkdansarna som dansade i traditionella kläder i värmen. Entré till firandet i Västanfors och Norberg hade båda en entréavgift på fem kronor.

1986. Ett midsommarreportage hade stort fokus på Fagersta spelmanslag som fyllde 25 år. Efter midsommarhelgen konstaterar polisen och akutmottagningen i Fagersta att det varit en rekordlugn midsommarhelg.

1996. Regnigt värre, var det 1996. I Fagersta visades Västanfors nya manliga sockendräkt upp. Curt Nordström fick vara modell. Firandet i Norberg hade riktig otur med vädret, regnet öste ner och det började till och med höras åskmuller när stången skulle resas.

2006. Många ville fira traditionsenligt och det dansades mycket, barnen på hembygdsgården Karlberg i Norberg ville knappt vänta på att folkdansarna skulle bli klara.

Här kan du läsa var midsommar firas 2016: Här firas midsommar

2006. Natalie och Matilde dansade i Norberg.
1996. Norbergs folkdansare trotsade regnet.
1966. Midsommarfirande vid Skinnskattebergs hembygdsgård.
1996. Västanfors nya sockendräkt för män visades.
2006. I väntan på dansen vid Brukslängan i Skinnskatteberg.
1976. Ett riktigt varmt firande vid hembygdsgården i Västanfors. En femma kostade inträdet.
2006. Albin dansar på hembygdsgården Karlberg i Norberg.
Annons