Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är Johan så viktig för Tre Kronor

”Enkelt kan man väl säga att jag ska samla in så mycket information som möjligt och sedan ta ner det till de viktigaste detaljerna”.

Annons
Johan Andersson har en viktig roll för Tre Kronor.

Om ett par veckor är det dags för World Cup i Kanada. I veckan har Tre Kronor haft sin första samling inför storturneringen. I truppen, bland alla välkända NHL-proffs, både spelare och ledare, finns också videocoachen Johan Andersson från Fagersta.

– Videon ljuger aldrig, säger Andersson om sin roll.

Sommarlovet är över för Tre Kronor. I förra veckan var det pressträff i Stockholm. På plats fanns hela truppen med rader av kända NHL-namn.

Men även en stor del av staben runt laget med förbundskapten Rikard Grönborg i spetsen och de assisterande coacherna Johan Garpenlöv och Peter Popovic fanns förstår också med.

Plus då Johan Andersson. Fagerstakillen som sedan sju år jobbar på Svenska ishockeyförbundet. I första hand med utbildningsfrågor, men också med uppgift att vara videocoach.

En uppgift som blir allt viktigare för coacherna. Och där inte minst alla NHL-spelare i truppen är vana vid det från klubblagen, att finns tillgång till videoanalyser. Både från matcher och träningar.

– Enkelt kan man väl säga att jag ska samla in så mycket information som möjligt och sedan ta ner det till de viktigaste detaljerna. Allt för att kunna se ett mönster i spelet, säger Johan Andersson.

– Det får inte bli för mycket information, för det kan inte spelare och ledare ta in. Men det gäller att det viktiga kommer med. Däremot behöver ju inte enskilda individuella misstag vara med. För det händer ju, och det vet alla. Utan det är det där med mönster i spelet.

Under World Cup kommer Johan Andersson att koncentrera sig på det svenska spelet. Scouting av motståndarna kommer kollegan Ulf Engman att ta hand om.

Under, och inför, turnering ska alla träningar och alla Sveriges matcher filmas. Under matcherna kommer Johan att ha direktkontakt med assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv i båset.

– Det kan ju vara så att jag ser något från min plats på läktaren, som de i båset har svårare att se. Sedan kan jag, om det behövs, visa videoklipp i periodpauserna, säger Andersson.

– Det kan ju vara några speciella situationer som man behöver titta närmare på. Som att motståndarna får komma in på mål alldeles för enkelt. Och vad man kan göra åt det.

Johan Andersson och Rikard Grönborg känner varandra väl. De har jobbat ihop med olika juniorlandslag och har gjort sju mästerskap i hop.

– Så vi är verkligen inkörda tillsammans. Rikard är väldigt noggrann. Samtidigt är han bra på att delegera, och han litar på oss andra, säger Andersson.

Inte bara utespelarna filmas, utan även målvakterna finns förstås med. Men där är det målvaktcoachen Stefan Lahde som har ansvaret.

– Målvakterna är ju nästan en annan sport, säger Andersson och skrattar.

– Men det klart att jag tittar på hur samarbetet mellan backar och målvakter funkar.

Ett första steg mot turneringen har tagits nu. Spelidén har lagts fast.

– Så när vi kommer till träningarna så ska allt filmas. Då är videon bra för att kunna titta på detaljer, se vad som funkar bra och vad som behöver nötas mer på, säger Andersson.

Videoanalysen utvecklas hela tiden.

– Det är ju så att om du ser en match, kan du få en känsla av att delar av spelet fungerar riktigt bra. Då kan videon bekräfta att känsla är rätt.

– Då vet vi att de delarna gör vi rätt, för videon ljuger aldrig.

Läs mer: Så spelas World Cup of hockey

Läs mer: Den svenska truppen till World Cup of hockey

Läs mer: World Cup of hockey historik

Läs mer: Fagerstasonen kallas till Juniorkronorna

Annons