Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kan Minecraft lyfta kommunerna

Många kom till Lindgården i Fagersta för att se hur Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg kan utvecklas via Minecraft.

Annons
Carina Sándor (L), Åsa Eriksson (S) och Marino Wallsten (S), kommunalråd i Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta invigde demonstrationen på Lindgården. ”Det är intressant om man får in det pedagogiska och kombinerar det med ett konkret projekt, till exempel att bygga lekplatser”, säger Carina Sándor.

Alla platser i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg har lagts in och gjorts om till världar i Minecraft, som en del av utvecklingsprojektet Den attraktiva regionen (FP 13/1).

På Lindgården fick allmänheten på torsdagen ta del av en virtuell rundtur i de lokala Minecraft-världarna.

– Detta kan vara ett roligt sätt att lära sig på, och det är så lätt att gå in och experimentera när hela Skinnskatteberg finns inlagt, säger Christopher Åberg, SO-lärare på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg.

Projektet är ett sätt att få in åsikter om hur kommunerna kan utvecklas och bli mer attraktiva, berättar Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

– Målsättningen är att näringslivet ska ha förutsättningar att utvecklas och då måste människor också vilja bo här, säger hon.

Marino Wallsten (S), är kommunalråd i Fagersta:

– Genom detta kan vi få in förslag som vi kan ta ställning till i stadsplaneringen. Det blir lättare och mer visualiserat. Vem som helst ska när som helst kunna lämna förslag, säger han.

Att ta fram verktyget har kostat 1,2 miljoner kronor, där Tillväxtverket och länsstyrelsen delar på kostnaderna. Kommunerna har lagt cirka 50 000 kronor var på arbetskostnader i projektet.

För att kunna gå omkring i de lokala världarna krävs en egen Minecraft-licens. Men här kan du få en översiktsvy över de lokala områdena.

Fagersta kommun håller på att ta fram en informationssida om hur Minecraft-världarna kommer fungera, samt en lösning för hur de ska göras tillgängliga för allmänheten. Tanken är att alla ska kunna ladda hem och experimentera med verktyget.

Fagerstaborna Anette Fredsvik och Lasse Tingström var två av dem som deltog på visningen.