Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är polisens extra ögon och öron

Risken för rån och stölder ökar när lönen och pensionen kommer. Därför bevakade polisvolontärer centrala Fagersta på fredagen, utrustade med neongula västar och skarpa blickar.

Annons
Polisvolontärerna Anita Lilja-Stenholm och Leif Åhs.

Rånaren kan följa efter den som tagit ut pengar och bara invänta rätt tillfälle att lägga beslag på kontanterna. Stängda väskor och uppsikt över plånboken är därför viktigt.

Sådant informerade sex polisvolontärer Fagerstabor om i fredags. Men de höll också uppsikt efter brott med ständig kontakt med polisen, som också visade sin närvaro i centrum.

– Vi går runt i butikerna och visar upp oss och pratar med folk, säger polisvolontären Leif Åhs.

– Jag blev polisvolontär för att bidra till ett tryggare samhälle. Det känns bra att hjälpa polisen. Vi är deras förlängda öron och ögon, fortsätter han.

Polisvolontärerna

ställer upp ideellt. I deras uppgifter ingår också bland annat att knacka dörr i områden som drabbats av brott, prata med folk där och förmedla eventuella tips till polisen.

I Fagersta finns 15 polisvolontärer. Den som vill engagera sig gör en anmälan hos polisen. Personen får inte vara straffad tidigare. Efter en intervju gör polisen en bedömning. I våras utbildades 43 volontärer i länet och nästa antagningstillfälle infaller 2015.

Tidigt på fredagseftermiddagen hade volontärerna I Fagersta ännu inte behövt rapportera några brott till polisen.

Annons