Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De avslöjar markens hemligheter

På låg höjd flyger Sveriges Geologiska Undersöknings plan fram över landskapet. Planet bär med sig avancerad mätutrustning som ser flera kilometer ner i marken.

Annons
Trots det klara vädret kunde inte besättningen flyga när Fagersta-Posten var på besök. Oberäkneliga vindbyar gjorde att de fick hålla sig på marken. Det är ingen ovanlighet, berättar besättningen.

Morgon och kväll flyger de när vinden och termiken lugnat ner sig. När piloten David Pettersson och navigatören Kim Graf åker ut måste förhållandena vara perfekta.

– Det måste vara väldigt bra väder. Vi använder hårdare flygregler. Bland annat måste sikten vara perfekt och det får inte vara någon turbulens, säger Kim Graf.

De flyger på 60 meters höjd i en rak linje. Varje linje har 200 meters mellanrum. På det viset mäter de av del för del av det område de ska flyga i fram till mitten av juli. De ska mäta av ett område från söder om Borlänge ner mot Surahammar och bort över Sala kommun.

Kims jobb är att sitta med en rullkarta och förvarna David om eventuella hinder, som telemaster och skorstenar, när de flyger.

– Vi flyger där vi kan för dagen så om det är bra på ett ställe så åker vi dit, säger Kim.

Beroende på förhållandena flyger de fyra timmar tidigt på morgonen och sen framåt kvällen. I en husvagn på Dala Airport sitter SGU:s Mats Wedmark och håller koll på data som kommer från mätutrustningen.

– All den data vi samlar in analyseras och tolkas. Det är viktig information för att förstå geologin i området, säger Mats Wedmark.

Det som mäts är magnetfält, gammastrålning och elektromagnetism. Dessa ger olika information av hur det ser ut i marken. SGU har gjort sådana mätningar sedan 1960-talet men i takt med att tekniken utvecklas måste kartorna uppdateras.

– Det här är ett viktigt planeringsunderlag vid samhällsplanering eller vid mineralprospektering. Ett projekt har startats där man från SGU:s gammastrålningsdata kan beräkna lerhalten i odlingsjordar, vilket bönder kan ha stor hjälp av, säger Mats Wedmark.

Planet har en förlängd stjärt där en magnetometer sitter. Den ger en bild av fördelningen av olika bergarter på djupet.

Gammaspektrometern visar hur stor förekomsten av kalium, uran och torium är, vilka alla är radioaktiva isotoper.

– Den hjälper en att hitta områden där det finns risk för radonproblem vilket är till användning vid byggen, säger Mats Wedmark.

Den elektromagnetiska mätningen visar markens elektriska ledningsförmåga. Planet har en mottagare för VLF-nätet (very low frequency) som används till ubåtskommunikation. Radiovågor från VLF-masterna interagerar med magnetfält i marken.

– Med hjälp av den kan man bland annat se krosszoner och vattenförande områden i berget samt bergarter med höga halter av sulfidmineral som ofta är intressanta för mineralprospektering, säger Mats Wedmark.

Planet flyger på 60 meters höjd. Bilden är tagen strax söder om Smedjebacken.
Mats Wedmark har koll på att planet håller kursen.

Pågår till mitten av juli

Mätningarna görs i, och delvis i följande kommuner: Borlänge, Ludvika, Säter, Avesta, Norberg, Fagersta, Skinnskatteberg, Sala, Surahammar och Västerås.

Mätningarna kommer att pågå fram till mitten av juli. På grund av att planet flyger så pass lågt så blev SOS larmade den 2 juni om ett möjligt flygplanshaveri nära Hedkärra.

Räddningstjänsten ryckte ut men kunde konstatera att det var SGU:s flygplan det handlade om.

Flygningarna sker när det går mellan 05.30-09.30 och 18.00 till 22.00.

Annons