Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De byter cykel mot skidor

Bikeladies tar sikte på Kristinaloppet.

Annons
Bikeladies från Norbergs Cykelklubb kör sitt första skidpass för säsongen.

Snön har kommit. Hoppet om att skidloppen under Engelbrektshelgen i Norberg ska kunna genomföras har ökat rejält.

– I så fall blir Kristinaloppet mitt första skidlopp, och det är ju lite stort, säger Anna-Karin Eriksson från Norberg.

Inom Norbergs Cykelklubb är ”bikeladies” ett begrepp. Ett gäng som gillar att cykla mountainbike och som gärna gör det i grupp så ofta som det bara går.

– Vi försöker köra en dag i veckan. Och det har varit cyklister med i ålder från 18 till 60 år, säger Ulrika Malmström från Fagersta.

– Det kan bli mer än ett pass i veckan, om det finns tid till det. Under hösten höll vi ut så länge som möjligt. Men det blev för kallt till slut.

Där någonstans föddes idén om att byta cykeln mot skidor, och sätta upp målet att åka Kristinaloppet 2016. Tyvärr lät snön vänta på sig. Men måndag i förra veckan var det i alla fall dags för den första gemensamma skidträningen på Vinterstadion i Klackberg.

På plats fanns ett gäng tjejer från bikeladies. Alla kommer inte att starta i något av loppen i Norberg. Men Ulrika Malmström, Anna-Karin Eriksson och Susanna Lindstedt tänker stå på startlinjen på torget i Norberg lördag den 13 februari, om nu snön räcker till för att Kristinaloppet ska kunna genomföras.

De tre har olika erfarenhet av skidåkning. Malmström har klarat Tjejvasan, men aldrig kört något av loppen i Norberg. Lindstedt har klarat av Kristinaloppet en gång. Det var 2014 när mildvädret gjorde spårens kondition riktigt usla. Eriksson har däremot ingen erfarenhet av skidlopp.

– Jag stod och tittade på Engelbrektsloppet förra vintern, och hejade på åkarna. Då tänkte jag att, nästa år då ska jag åka. Jag anmälde mig redan i september. Det här blir mitt första skidlopp, så det ska bli spännande och framför allt kul att åka, säger Eriksson.

– Så jag är glad om jag tar mig runt de tre milen.

Under perioden med barmark har det mest blivit träning på egen hand.

– Det är roligare att träna ihop i en grupp, och nu när snön har kommit, kommer vi att träna i Nordansjö, säger Malmström.

Alla i trion har erfarenhet från cykellopp i terräng och nu har de mindre än en månad på sig att träna inför Kristinaloppet. Som väderprognoserna ser ut lär snön bli kvar. Och det kanske i bästa fall kommer mer av den vita varan.

– För mig är det viktigt att ha ett mål med träningen. Är jag anmäld till ett lopp så måste jag ju träna, säger Susanna Lindstedt.

Lindstedts skidintresse väcktes på allvar för ett par år sedan. Då deltog hon en kurs i skidteknik som Norbergssystrarna Veronica Kloo och Camilla Sömskar höll.

– Nu ska jag försöka hinna träna så mycket som möjligt.

Annons