Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fasta läkarna måste bli fler

Annons

Bergslagssjukhuset i Fagersta.

Kristdemokraterna har länge krävt en tydlig och tidsatt plan för hur landstinget ska få fler fasta läkare till vårdcentralerna. Vi vill också att mer ska göras för att de som ändå får träffa en hyrläkare ska få en trygg och säker vård.

De rödgröna har äntligen ändrat sig. Från att tidigare ha sagt att situationen med allt för många hyrläkare kommer att lösa sig självt, är de nu beredda att börja fatta beslut i frågan. Samtidigt har de rödgröna gjort det ännu svårare att driva vårdcentral och ännu mer komplicerat att arbeta som allmänläkare, vilket ytterligare spär på grundproblemet – att alltför få läkare ser fördelarna med att vara fast anställd på en vårdcentral.

Allmänläkarna i landet återkommer ofta till att de hellre vill arbeta på mindre enheter, nära besluten och med kontroll över sin kompetensutveckling. Det stämmer också gentemot Konkurrensverkets slutsats att behovet av hyrläkare är mindre på ägarledda vårdcentraler.

Konkurrensverket säger också att lösningen finns i att anställningsvillkor, arbetsuppgifter och arbetsmiljö är tillräckligt attraktiva jämfört med andra arbetsplatser för läkare. Detta helt på tvärs alltså med de rödgrönas ambitioner om att i Västmanland bygga upp en allt mer komplex och detaljkontrollerad verksamhet på vårdcentralerna.

I vårt län finns sedan länge en stor variation i vilka som driver vårdcentraler. Därmed har vi en unik chans att få in en mängd förslag på vad som krävs för att få fler läkare att välja fast anställning, inte minst utanför Västerås.

Dags att dra i lite större växlar för att få tillbaka de fasta läkarna till vårdcentralerna.

Malin Gabrielsson (KD), oppositionsråd Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons