Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De firade och mindes självständighetsdagen

Glädje och tårar blandades när Fagersta Finska Förvaltningsområde och Fagersta Finska PRO samlades i Folkets hus för att uppmärksamma och fira den 97-åriga självständighetsdagen, när Finland förklarades självständigt från Ryssland.

Annons
Folkets hus i Fagersta. Irja Löytynoja och Helinä Myllylä intill det uppdukade bordet med kareliska piroger och annat gott.

I Folkets hus foajé hälsades gästerna välkomna till att tillsammans minnas den 6 december 1917 då Finland blev självständigt. En dag som även räknas som Finlands nationaldag.

Finska krigsveteraner från Fagersta och närliggande orter var inbjudna som hedersgäster, däribland 95-årige Heikki Lirberg och Avesta kommuns gamle kommunalråd 90-årige Joel Knöös.

Andra krigsveteraner som var på plats var Illmari Naula, Sulo Niemi och Paul Rool.

Nationaldagsfirandet i Folkets hus omfattade ett högtidstal av Heikki Lirberg, vackra finska musikstycken framfört av den 30 år gamla orkestern Mälarspelmännen samt avslutades med massa godsaker och kaffe.

Kirsti Piilonen hade klätt upp sig i en folkdräkt från sina hemtrakter i södra Österbotten.

– Jag har dansat folkdans sedan jag var 17 år och det var då jag fick den här dräkten. Den blir konstigt nog bara mindre och mindre för varje år, säger hon och skrattar.

Medan mat och fika intogs spelade Jari Salminen från Ramnäs dragspel.

Finlands självständighetsdag räknas också som landets nationaldag och är flaggdag.

Finska krigsveteraner. Illmari Naula, Joel Knöös, Sulo Niemi, Paul Rool och Heikki Lirberg var inbjudna som hedersgäster.
Annons