Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De folkvalda säger sitt om vindkraften

I kväll ska fullmäktige besluta om ansökan om en vindkraftspark vid Målarberget ska tillstyrkas eller avslås. Samtidigt finns invändningar mot flera av vindkraftverken.

Sedan tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, krävt att sex av vindkraftverken inte byggs eftersom det skulle påverka Rakel-nätet.

Det kom till Norbergs kommuns kännedom efter att kommunstyrelsen lämnat sitt förslag om yttrande till fullmäktige.

Läs mer: Försvarsmakten säger ja till vindkraft

Därför har kommunalråd Åsa Eriksson (S) tagit ett ordförandebeslut om att fullmäktige också ska lämna yttrande om att de sex vindkraftverken inte ska sättas upp. Ett beslut om tillstyrkande för vindkraftsparken innebär inte automatiskt grönt ljus för VKS Vindkraft.

Sista ordet har Miljöprövningsdelegationen som ska avgöra om vindkraftsparken får tillstånd. Däremot kan inte tillstånd ges om kommunen säger nej.

– Kommunens beslut kan överklagas men då är det är en formell brist i hanteringen. Det är inte en prövning i sak utan man prövar om det gått korrekt till, det skickar man inte till oss, säger Bernt Forsberg, Miljöprövningsdelegationen vid Uppsala länsstyrelse.

Miljöprövningsdelegationens beslut som väntas komma i sommar får däremot överklagas till länsstyrelsen som sedan skickar det vidare.

– Det kan överklagas vare sig det blir ett ja eller nej, säger Bernt Forsberg.

Läs mer: Kräver samråd med politiker

Läs mer: Slår vakt om nattskärran