Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gillar exotiska hemmafiskar

Att ha ett akvarium är som att ha en bit av en annan världsdel i sitt hem, tycker Helmut Hoffmann, medlem i Fagersta Akvarieförening.

Fagersta. Utflykter, föredrag och inte minst intresset för fiskar för de aktiva i Fagersta Akvarieförening samman. Vissa av föreningens runt 20 medlemmar har varit med väldigt länge.

Helmut Hoffmann var med redan vid starten 1971 och har ända sedan barnsben haft ett intresse för fiskar.

– Det är kul att ha fiskar från hela världen. Jag är väldigt intresserad av afrikanska fiskar, till exempel arter från Malawi- och Tanganyikasjön, som är väldigt speciella. Många av arterna där är endemiska, de finns alltså bara på de platserna. Några av de arterna har jag hemma, säger han.

En annan föreningsveteran är kassören Christer Svennberg, Fagersta, som varit med i runt 30 år. Precis som Helmut Hoffmann har han ett eget akvarium med fiskar hemma.

– Jag har mycket sydamerikanska fiskar, till exempel scalarer och diskusfiskar.

Den sistnämnda är förknippad med hög status bland akvarister, berättar Christer Nyman som ursprungligen blev medlem i mitten på 70-talet, och som efter ett uppehåll gick med igen i höstas.

– Diskusfisken är en av ”ikonfiskarna”, som man ofta vill visa upp.

Det finns enligt Christer Nyman flera saker som gör diskusfisken attraktiv.

– Den är praktfull men även svårskött, eftersom den är så känslig och skygg. Det händer att den simmar in i glaset och skadar sig för att den är så skygg, säger han och fortsätter:

– De kräver dessutom en speciell yngelvård, som inte alltid är lätt att få till. De äter ett speciellt sekret från föräldrarnas kroppar. Får de inte det, så dör de.

Föreningsmöten sker en gång i månaden. I samband med det hålls även auktioner, där bland annat olika fiskar och växter auktioneras ut bland sinsemellan.

– Vi brukar också spela bingo på mötena. Och så fikar vi, säger Christer Svennberg, som tycker det sociala är en väldigt viktig del av att vara medlem.

– Det är ju trevligt, och vi har en bra stämning i föreningen. Hade inte det sociala varit bra så skulle nog allt ramla ihop, tror jag.

Ibland åker de ut på ”foderutflykter” ihop, mest på somrarna.

– Då åker vi ut till vattenfyllda gruvhål och letar levande föda till våra fiskar, så som svarta och vita mygglarver. Fiskarna får en mer varierad kost och ett annat lyster i skinnet, säger Helmut Hoffmann.

Han tycker att ett akvarium är så mycket mer än en samling fiskar och växter.

– Man flyttar ju in en bit av en annan världsdel i sitt hem. Det är som en levande tavla, säger han och får medhåll av Christer Nyman:

– Akvariet är en levande miljö som aldrig står stilla.

ROBIN HÖGBERG

[email protected]