Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar hårt för att förverkliga drömresan

De två klasskamraterna Amanda Franklin, från Norberg, och Amanda Wall Johnsson, från Avesta jobbar hårt för att förverkliga drömmen om att få resa till Indien.

Annons
Engagerade. Amanda Wall Johnsson och Amanda Franklin vill åka till Indien för att studera kvinnosyn och tigrar. De säljer kakor för att få ihop pengar till resan.

De två tjejerna går samhällslinjen på Karlfeldtgymnasiet i Avesta. De går en kurs inom socialt entreprenörskap.

I kursen ingår att de ska utföra en praktisk handling inom antingen hållbar utveckling, ekonomi, ekologi eller samhällsfrågor.

Därför har Amanda och Amanda valt att sälja kakor för att få ihop pengar till en Indienresa där de ska studera olika saker.

– Min fråga är vad tigrar har för funktion i ekosystemet. Jag ska se tigrar och träffa folk och prata med dem, säger Amanda Franklin.

– Jag ska studera olika kvinnosyner, säger Amanda Wall Johnsson och påpekar att kvinnornas situation i Indien skiljer sig dramatiskt från den i Sverige.

Hon tycker att det är viktigt att kvinnor och män har samma roll i samhället.

– Jag har alltid velat hjälpa andra människor. Jag vill att alla ska ha det så bra som möjligt.

Sina erfarenheter ska de sedan arbeta ihop till sitt gymnasiearbete.

Planen är att tjejerna ska åka iväg i februari nästa år, men först måste de tjäna ihop pengarna.

Just nu säljer de kakorna genom en köp-och-säljgrupp på Facebook. Men för att göra det mer socialt planerar de att börja sälja på loppis också.

Trots att de har många tusenlappar kvar att tjäna ihop så är tjejerna säkra på att det kommer att gå bra. Och de är båda två nervösa inför resan.

– Jag vet att det kommer vara en väldig omställning, säger Amanda Wall Johnsson och får medhåll av Amanda Franklin.

– Det är som tredje världen. Jag har aldrig upplevt något sånt. Våra lärare sa att man måste vara stark inombords för att åka ner dit.

Nu ser de fram emot att få nya intryck och se världen ur ett annat perspektiv.

– Jag är förväntansfull på att få se hur andra kulturer är. Man får ju vara beredd på att det inte är som här, säger Amanda Franklin.

De två Amandorna ser allvarligt på uppgiften och har redan planerat resan och bokat in olika möten och upplevelser. När de är i Indien kommer de ansluta sig till organisationen CIRHEP, Center for improved rural health and environmental protection, för att se hur de jobbar med att få en hållbar relation mellan människa och natur.

– Det är inte en semester. Det är ett skolarbete, säger de tillsammans.

Längtar. De två klasskompisarna har redan planerat stora delar av resan.
Annons