Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De köpte trasig växel

Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs nya telefonväxel har inte gett valuta för pengarna än. Sedan förra veckan är växelnumrena av på grund av ett mjukvaruproblem.

”Personen ni söker är inte anträffbar”.

Det meddelandet har de som försökt ringa norra länets kommunväxlar den senaste veckan fått.

Det som ligger bakom är ett nyinköpt växelsystem som kommunerna upphandlat tillsammans med gränskommunerna och Hallstahammar.

Problemen ska ha börjat förra veckan och i måndags ska det enligt växeltelefonister, varit helt stopp.

– Enda sättet är att ringa direktnummer och sedan trycka nio för att komma till oss, säger en telefonist.

Mikael Eriksson är ansvarig för upphandlingen av växelsystemet. Enligt honom beror urkopplingen på ett mjukvarufel som leverantören TDC ansvarar för.

– Jag har väntat på samtal om hur det ska gå rätt länge nu, säger han.

Några andra felkopplingar i samband med införandet har han inte hört om. Däremot har de mobila anknytningarna krånglat av en annan anledning.

– Det har satts upp en mobilmast som slagit ut den mobila trafiken här i Kolarbyn under både onsdag och fredag, säger han.

För det nyinköpta växelsystemet betalar Fagersta, NVU, NVK, Norberg, Skinnskatteberg och Hallstahammar cirka fyra miljoner kronor.