Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill att alla barn ska få ha kul i skidbacken

Klackbergsbacken har alltid handlat om att ha kul. Norbergs slalomklubb hade tävlingsverksamhet förr, men nu handlar det om ett ökat barnperspektiv och att alla ska få vara med.

Slalomklubben har funnits sedan 1968. Då hade klubben annat fokus och till stor del handlade det om tävlingar och träning. Här har ju trots allt två OS-skidåkare fostrats – Hasse Johansson och dottern Frida Hansdotter.

– Det vore kul om det om några år fanns fler som tävlade från Norberg i OS, säger Mikael Enér som är klubbens ordförande.

Frida Hansdotter tävlar fortfarande i klubbens namn och brukar dyka upp när det är dags för klubbmästerskap. Hon var med och tävlade förra året och slutade på en sjätteplats. Tävlingen går nämligen ut på att ta sig nerför backen två gånger och lyckas få så lika tid som möjligt i de båda försöken.

– Både pappor och barn var med och åkte KM, säger Mikael med ett leende.

Förutom den årliga mästerskapstävlingen så handlar verksamheten i dag mest om att driva backarna.

– Vårt fokus är att hålla i gång backarna. Vi har röjt och moderniserat. Förra året satsade vi på att hyra ut skidor.

Det blev en stor succé och klubben fick mycket uppmärksamhet i media då skiduthyrningen var gratis. Åksugna människor kom ända från Stockholm för att få testa Klackbergsbacken.

– Då tänkte vi barnperspektiv, oavsett ekonomi ska alla få chansen att få vara med, säger Gigi Lönn Stråhle.

– Det är inte bara barn som lånar skidor, även vuxna har kommit hit, säger Thomas Achrén och får medhåll av Mikael och Gigi.

Förra året lånade de ut utrustning 182 gånger.

Gigi berättar att backarna och stugan blir som en fritidsgård på vintern. Ungdomarna samlas och tillbringar dagen med skidåkande, fika och bara vara.

– Hit kan de komma och få vara sig själva.

En av storfavoriterna är de varma mackor som serveras i kafeterian.

Förhoppningen för i år är att det ska komma gång en enklare typ av skidskola för de små barnen. Två unga tjejer har utbildat sig till ledare och skulle kunna ta hand om nybörjarna. En av tjejerna är Gigis dotter och den andra är Thomas dotter.

Thomas och Mikael har känt varandra i tio år, sedan barnen gick på dagis.

Thomas, Mikael och Gigi satsar så mycket de orkar och hinner på slalomklubben. Killarna åker själva skidor, medan Gigi får stå över på grund av ett skadat knä. Den egentliga anledningen till att de engagerar sig är tack vare sina barn.

– Det är därför vi är med. Det är för barnens skull, säger Gigi och Thomas nickar medhållande.

Hon berättar att klubben fått mycket hjälp med skidutrustning som de kan låna ut. Bland annat har Lions donerat skidor och andra engagerade har bland annat skänkt hjälmar.

– Ger man mycket får man mycket tillbaka, säger Gigi och ler.

Mikael berättar att det inte bara är på vintern det finns saker att göra. I somras jobbade klubben hårt med att byta vajrar till liften.

Alla tre är överens om att klubben betyder mycket, både för dem själva, deras familjer och besökarna.

– Det är ett sätt att få vara delaktig i våra barns uppväxt, och man bygger kontakter med andra föräldrar, säger Gigi.

– Framförallt är det roligt att vara här. Inte fan trodde jag att jag skulle driva en skidbacke när jag flyttade hit, säger Mikael som bodde i Stockholm innan han flyttade till Norberg.

Nu har vintern precis kommit i gång och det är äntligen kallt nog att starta snökanonen. Skämtsamt förklarar de tre att om de inte hade snökanonen skulle de bara kunna ha backen öppen ungefär en vecka om året. I år har klubben fyra kanoner. Det är tack vare förra årets överskott de har kunnat investera extra.

Nu hoppas de tre att snön ligger kvar länge, minst till påsk.

Till framtiden satsar de på att få in tillräckligt med pengar för att kunna skaffa en knapplift, så att även de minsta barnen ska få det lättare att ta sig uppför backen.