Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ha kvar servicen med hjälp vid dörren

I juli slutar Norbergarns turer att gå. Att kunna bli lämnad och hämtad vid dörren och få hjälp att bära kassar är något många boende i området Skallberget kommer sakna.

Norberg. Servicebussen Norbergarn försvinner den 30 juni och de hållplatser som Norbergarn i dag trafikerar kommer från och med den 18 augusti att täckas in av tre linjer: 85, 86 och tillkommande linje 87.

Norbergarns upplägg varit omtyckt hos många, berättar Birgit Welin, som bor på Skallberget i Norberg.

– Det är viktigt att tacka Petterssons buss. De har kört fram till dörren vid behov, hjälpt till att bära kassar och att lyfta ut rullatorer. Den servicen får vi aldrig tillbaka, säger hon.

Fågelvägen och Blåmesvägen är två hållplatser som tillkommer på linje 85. Var bussarna kommer att stanna är viktigt för Skallbergets äldre, menar Barbro Lönn, som själv bor i området.

– Det finns väldigt många äldre och handikappade här som har svårt att ta sig ut till vägen, säger hon.

– Jag kan inte ta mig gå ut till Rönningstorpsvägen när det är vinter och kallt, eftersom plogningen brukar vara dålig. Det viktigaste är att bussen kör in till Fågelvägen, säger Birgit Welin, som hunnit bli 89 år och numera använder rullator.

För henne är det även viktigt att det kommer finnas plats för rullatorer på bussarna, men det tror hon inte.

– När bussen kommer från Kärrgruvan och hit är det ofta redan tre, fyra barnvagnar på bussen, säger hon.

En förändring i och med linjetrafiken är att det hädanefter inte kommer att vara gratis att åka, som det är på Norbergarns turer.

– Jag åker till centrum på måndagar och fredagar, för att handla, gå på vårdcentralen bland annat. Men jag får eventuellt dra in på en resa i veckan. Det är många som inte har så stora pensioner, säger Birgit Welin.

Astrid Greijer, som också bor på Skallberget, har inte emot att betala, så länge det nya upplägget fungerar.

– Fungerar det, då betalar jag gärna, säger hon.

Det nya upplägget är ett bra sätt att öka möjligheten till resande inom kollektivtrafiken, tycker Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S).

– För de på Skallberget blir det nästan fördubblat antal turer. För mig är det viktigt att vi förbättrar möjligheten att åka kollektivt. Vi har fått synpunkter om att det är för långt att gå till Rönningstorpsvägen, och vi har lovat att bussen kommer stanna på Fågelvägen, säger hon och fortsätter:

– Det kommer finnas möjlighet till anropsstyrd trafik, även på helgerna. Men jag förstår att vissa kommer att sakna att bussen stannar utanför dörren, säger Åsa Eriksson.

Robin Högberg