Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: ”Arbetet för demokratins utveckling börjar lokalt”

Artikel 5 av 7
Demokrati under press
Visa alla artiklar

Politiken lever som aldrig förr. I kommuner, regioner, stater och till och med EU trängs fler politiska partier än någonsin tidigare. Deltagandet i val, medborgarinitiativ och folkomröstningar når rekordvärden. Och även på gator och torg, i traditionell media samt ute på nätet diskuteras det för fullt. Nu har vi en stora chans att uppgradera vår vardagsdemokrati, skriver Bruno Kaufmann (MP).

Annons

Bruno Kaufmann (MP), Ordförande för Val- och Demokratinämnden i Falu Kommun.

I Falun samlades för drygt en månad sedan tusentals människor för att tydligt och fredligt markera var de står, nämligen på demokratins sida. Det var en maktdemonstration för en modern och representativ demokrati. Mot det står inte bara de mest uppenbara anti-demokraterna utan en utbredd bekvämlighet, fyrkantighet och okunskap. Det har konsekvenser: På knappt 30 år har antalet medlemmar i politiska partier sjunkit med 90% och antalet förtroendevalda har halverats på mindre än 15 år.

Vårt representativa system blir allt mindre representativt. En mycket liten grupp av svenska folket bestämmer allt mer. Fler och fler människor känner sig utanför. Avståndet mellan valda och väljare har blivit större: tusentals kommuner har blivit några få hundra, valdagar har slagits ihop, mandatperioder har förlängts. I dag får våra ungdomar vänta längre än de flesta jämnåriga i Europa (genomsnittsåldern på förstagångsväljarna är 20,5 år), tills de äntligen kan var med på riktigt. Få länder i den demokratiska världen har idag färre valtillfällen än vi i Sverige.

LÄS MER: Är demokratin hotad av extremismen?

Det finns ljuspunkter också: genom EU-medlemskap fick vi en ny demokratisk arena med påverkansmöjligheter. Den reformerade svenska grundlagen gav oss den förstärkta folkinitiativrätten. Sedan 2011 har hundratals folkinitiativ vitaliserat den lokala demokratin. 2014 års Demokratiutredning har kommit med en rad förslag, som ska stärka mellanvalsdemokratin. Både det politiska etablissemanget och dess populistiska motståndare är dock djupt skeptiska: Här i Mittmedias serie ”Demokrati under press” har en statsvetare (i den så kallade ’demokratiskolan’, 7 juni) avfärdat tankar om en mer aktiv mellanvalsdemokrati med att den skulle riskera ”jämlikheten”.

LÄS MER: ”Det finns inget folkets makt” – läs fler reaktioner på kulturens serie om demokrati

Bättre då att ingen har något att säga till om? Riksdagens yngsta parti, Sverigedemokraterna, har som enda parti röstat mot den reformerade grundlagen. Och i Faluns kommunfullmäktige har en SD-ledamot mött förslaget på att sänka rösträtten med argumentet att ”16-åringar bara har en halv hjärna”.

Det är därför glädjande att se att en rad kommuner har blivit motorer i demokratiutvecklingsarbetet. I Falun antog fullmäktige för ett par år sedan en mycket ambitionerad demokratiplattform. Den går ut på att varje röst räknas vid valdagen – och hörs alla dagar däremellan (falun.se/mindemokrati). Det är här och nu den stora kampen för vårt folkstyre ska föras.

Bruno Kaufmann (MP),

Ordförande för Val- och Demokratinämnden i Falu Kommun och ledamot i den parlamentariska referensgruppen för 2014 års Demokratiutredning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons