Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att bygga ett nytt äldreboende är det mest ekonomiska

Det ska vara tryggt att bli gammal. Vi socialdemokrater vill att äldre ska kunna uppleva en guldkant på tillvaron, i sitt liv och sin vardag. Vi har sedan vi tillträdde efter valet år 2014 arbetat hårt med att jobba fram en långsiktig kvalitetsplan för äldreomsorgen, en plan som antogs våren 2017. Vårt mål är en äldreomsorg med hög kvalitet över lång tid.

Kommunfullmäktige tog redan 2016 beslut om att bygga ett nytt äldreboende med minst 40 platser. Året innan tittade vi på Norrbygården, men dåvarande ägare ville ha 45 miljoner kronor för fastigheten vilket inte kändes rätt och riktigt. Trots att det är det mest idealiska alternativet utifrån många perspektiv, med ett centralt läge och en närhet till Västmanlands sjukhus Fagersta. Mitt i den processen såldes fastigheten framför näsan på kommunen.

Kommunen utredde därefter ett antal alternativa placeringar för ett nytt äldreboende och tog fram planer för detta, innan möjligheten dök upp på nytt att köpa Norrbygården för 15 miljoner kronor. En byggnad som nu stått outnyttjad under ett antal år, vem vet vilken verksamhet byggnaden hade använts till om inte kommunen köpt den.

Efter utredning så står det i alla fall klart att det mest ekonomiskt hållbara alternativet är att bygga ett helt nytt, modernt äldreboende med 100 platser.

Själva fastigheten har förvärvats med intäkten från försäljningen av brukskontoret, så inga nya medel har förts till. Den investering vi gör för våra äldre kan fullt ut riktas in på att skapa ett boende som tillgodoser behoven för lång tid framåt. Att samla 100 platser ger också oss möjlighet att förbättra personalens villkor och arbetsmiljö, som skapar ännu större trygghet för de äldre.

Det innebär att vi samlar kommunens boende och det kommer över tid att föras över platser från Solliden som idag står med ett omfattande renoveringsbehov på minst 85 miljoner kronor. Alternativet till det vore att bygga om eller bygga ut mindre boenden i befintliga fastigheter, på såväl Solliden som Norrbygården. Något som inte kan matcha den kvalitet och standard som vi ser framför oss i ett helt nybyggt boende, som bättre kan svara upp mot dagens normer och krav.

Det handlar i detta någonstans om man vill satsa på våra äldre, eller inte. Om man vågar det, eller inte.

För oss socialdemokrater är svaret givet. Vi vill, vi vågar och vi gör det.

Marino Wallsten (S)

Åsa-Märta Sjöström (S)

Niclas Bergström (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel